Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

(Şeker Bayramı) Değil, (İd El Fıtr) Veya (Ramazan Bayramı)

Ramazan Bayramına günler kala anımsatmak istedik. Çoğu kimseler, bilerek veya bilmeyerek (ŞEKER BAYRAMI) deyimini kullanıyorlar. Ramazan Bayramı dinimize göre Hicri Kamer yılının dokuzuncu ayı olan Ramazan-ı Şerifin ardından onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç günü boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Arapçadaki adı “ÎD EL-FITR.” olup, “FITR”  Kelimesi Arapçada kahvaltı etmek anlamına gelir ve Ramazanın bitimi ile birlikte yapılan ilk kahvaltıyı ifade eder. Bu bayramda çocuklara şeker verilmesi ve ziyaretçilere şeker ikram edilmesi gelenek haline geldiğinden bilerek veya bilmeyerek “Şeker Bayramı!” denilse de, bu tabir yanlıştır.  “RAMAZAN BAYRAMI” veya “İD-EL FITR” olarak  ifâde edilmesi gerekir.

Arapçada (İDİL FITRİ = İFTAR BAYRAMI) olarak adlandırılan Ramazan Bayramı için  “ŞEKER BAYRAMI” denilmesi yanlıştır. Üstelik söylemekle kalmayıp, böyle yazanların sayıları küçümsenmeyecek kadar çoktur.

Ramazan Bayramına (ŞEKER BAYRAMI) denilmesinin sebebi olarak, bayram günlerinde şeker ikram edilmesi gösterilmekte ise de, Bayram günleri sadece şeker değil çikolata, kadayıf, baklava, meşrubat ve sair ikramlar da yapılmaktadır. Bu düşünceyle çikolata ikram ediliyor diye, (Çikolata Bayramı) da demek mümkündür. Ya da (Kadayıf Bayramı) diyelim, olsun bitsin!

Ramazan Bayramına (ŞEKER BAYRAMI) demek, Bayramın kıymetini düşürmektir. Bu deyimi, alışkanlık sebebiyle kullananlar var amma, kasıtlı olarak kullananlar da yok değil. Bilmeyerek kullanmanın manevi bir sorumluluğu olmazsa bile, kasıtlı olarak ve ısrarla RAMAZAN BAYRAMINI (ŞEKER BAYRAMI) olarak vurgulayanlar, manen de sorumludurlar.

Malezya ve Singapur’da Hari Raya Aidil Fitri, Endonezya’da Idul Fitri veya Lebaran, Bangladeş’te ise Shemai Eid olarak da anılır. Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan ayı biterken, oruç da biter ve Ramazan Bayramının ilk günü olan Şevval ayının birinci gününde oruç tutulmaz.

Ramazan bayramının birinci günü camilerde, mescitlerde bayram namazı kılınır, namazdan sonra hutbe okunur. Bayram namazını kılmak Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii Mezhebine göre Sünnet-i müekkededir. Bayram namazından sonra verilen hutbeyi dinlemek de sünnettir. Bayram Namazının ardından bayram etkinlikleri başlar. Camilerdeki cemaat, önce kendi aralarında musafaha yaparak, birbirlerinin bayramlarını tebrik ederler.

Şehrimizde bayram namazından ve camideki bayramlaşmadan sonra yapılan en önemli etkinlik kabristanların ziyaret edilmesidir. Hemşerilerimiz, Bayramın birinci günü Bayram namazını müteakip gerçekleştirilen kabir ziyaretlerine öyle önem verirler ki, başka illerde yaşayıp da annesinin, babasının mezarı Şehrimizde olan birçok Siirtli sırf kabir ziyaretleri için Şehre gelirler.

Bayram etkinliklerinin resmi mahiyette  gelenekselleşmiş kutlamaları vardır. Başta Valilik olmak üzere birçok kurum ve kuruluşlar, vatandaşlarla ve kendi personelleriyle bayramlaşmak için etkinlikler düzenleyeceklerdir.

Bayramların, özellikle çocuklar için eğlence günleri olduklarını unutmamak gerekir. Birçok yörelerde olduğu gibi, Şehrimizde de Bayram dolayısıyla özellikle çocuklar için eğlence alanları kurulur, atlıkarıncalar, çarpışan otomobiller, salıncaklar tesis edilir, bayram alanları adeta panayırları andırır.

Son yıllarda cep telefonlarıyla bayram mesajları göndermek en yaygın geleneklerden biri haline gelmiştir. Gerek ziyaretlerde gerekse haberleşme teknolojileri kullanarak Dünya çapında en yaygın kullanılan kutlama ifadesi “Îd mubarek”tir. Bu ifadenin sıkça kullanılan Türkçe karşılığı “Bayramınız mübarek olsun” şeklindedir. Güneydoğu Asya’da is Selamat Hari Raya ve Selamat Idul Fitri yaygın kutlama cümlelerindendir.

Bayram gibi BAYRAMLAR   dileklerimizle cümle okuyucularımızın, hemşerilerimizin, halkı Müslüman Milletimizin ve tüm alem-i İslam’ın RAMAZAN BAYRAMLARINI peşinen tebrik ediyor, içinde bulunduğumuz ekonomik terörün son bulmasını yürekten dileyerek, cümle insanlığa dostluk, barış ve kardeşlik getirmesini Ramazan Bayramının gerçek anlamda  bayram gibi bir bayram olmasını Cenab-ı ALLAH’TAN NİYAZ EDİYORUZ.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER