Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

SELLER NEDEN OLUR!

Her yağmur yağışında İstanbul,

Her yağmur yağışında İstanbul, Ankara ve birçok Şehirlerde yollar, caddeler sel sularıyla dolar taşar, geçit vermez hale gelirler. Şehrimizde de özellikle Tillo Caddesiyle Demokrasi Meydanı önündeki alan, hemen her yağışta oluşan sel suları yüzünden geçit vermez duruma gelmektedir. Peki, ufak yağışlarda dahi yağmur sularının sellere dönüşmesinin ve geçit vermez duruma gelmelerinin sebepleri nelerdir. Elbette çarpık kentleşmenin ve alt yapı yetersizliğinin sellerin oluşmasında büyük etkileri vardır. Bir şehrin bütün yeşil alanlarını betonarme yığınlarına çevirirseniz, yağmur suları önünde setler oluşturursanız, sular elbette akacakları bir mecra arayacaklardır. O mecralar da, öncelikle o şehrin ana caddeleridir. İkinci mecra ise geniş sokakları ile sel yatağındaki evlerin, apartmanların bodrum katlarıdır.

Avrupa görmüş dostlarımız var. Onların anlattıklarına göre, Avrupa’nın şehirlerinde öyle yer altı tesisleri kurulmuş ki, buralardan otomobiller bile geçer. Adamlar, her şeyi peşin düşünmüşler. Yeni şebekeler kurmak için ikide bir yolu bozmak yok. 100 yıl sonrasında yapılabilecek işler dahi düşünülerek, sadece kapak açmak suretiyle kurulacak yeni şebekeyi o alt yapıdan rahatlıkla geçiriyorlar. Bizde olduğu gibi doğalgaz şebekesi geçecek, yolu kaz, elektrik şebekesi geçecek yolu boz, yağmur suları için kanal aç işleri çoktan sıfırlanmış. Hatta yapılan bu yer altı tesisleri öylesine düzenli ki, buraları mesken edinen, yatıp, kalkan yoksullar bile var.

Bizde ise dere yatağında evler yapılıyor, yeşil alanlar rant uğruna imara açılıyor, düzensiz, çarpık kentleşme sürüp gidiyor, ikide bir çıkarılan imar affıyla, düzensiz yapılaşmalar tescil ediliyor, sonra da her yağışta sel suları neden şehirleri istila ediyor diye sorguluyoruz! Yani bir yerde kendi aklımızla alay ediyoruz.

Bu gibi afetlerin önlerini almak için öncelikle alt yapı tesislerine ağırlık verilecek. Rant uğruna yeşil alanlar ve dere yataklarının imara açılmalarına müsaade edilmeyecek. İkide bir imar affı çıkarılarak, bu gibi yapılaşmalara göz kırpılmayacak. Sözün özü, şehirleşmelere alt yapıdan başlamak lazım…