Siirt’te sebze ve meyve satışı yapacak olan küçük esnafa verilecek yer konusu son 35-40 yılın en büyük sorunlarından birini oluşturuyor.. Önce görmezden gelindiler ve daha sonra sayıları çoğalınca, artık yaya ve araç trafiğini aksatır hale gelince belirli bir yer arayışına girildi.
Haftanın her günü yarı bir cadde veya çarşı tahsis edildi.. Uzun yıllar seyyar satıcılar buralarda satış yaparak, hem vatandaşların bu alandaki ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladılar hem de ailelerini geçindirme imkanı buldular.. Fakat daha sonraları bu uygulamanın da trafiği tıkamaya başladığı görülünce, bundan da vazgeçildi ve Güres Caddesi üzerinde Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait arsa üzerinde sabit semt pazarı oluşturuldu.
Burası da amacına uygun olarak iş merkezi için tahsis edilince, Yenimahalle de Jandarma Komutanlığı karşısında, Bahçelievler Mahallesinde SİSKİ binası arkasında ve Kooperatif Mahallesinde Yeşil Vadi Parkının karşısında üç adet semt pazarı kuruldu.
Bu arada Belediye Zabıta Müdürlüğü il merkezinde sebze ve meyve satışı yapan 231 esnafı belirledi.. Bunların hangi semt pazarında ve nerede duracağının belirlenmesi amacıyla kura çekildi.. Kuralar sonucu Jandarma Komutanlığı karşısındaki semt pazarında 6’sı balıkçı olmak üzere, 106, SİSKİ arkasında 70 ve Yeşil Vadi karşısındaki semt pazarında da 52 esnafın satış yapmasına karar verildi.
Mevcut semt pazarında inşaat çalışmaları başladığı için, bir süreden beri cadde ve çarşılarda satış yapan esnafa verilen izinler iptal edildi.. Bunların oluşturulan pazarlarda satış yapmaları isteniyor.. Ancak bu pazarların henüz tam anlamıyla tamamlanmadığı görülüyor.. Ben Jandarmanın karşısındaki semt pazarını gördüm.. Daha toprak yığınları ve inşaat artıkları duruyor ve zemininde su birikintileri de mevcut.
Özetle, belediye ve müteahhit firma yetkililerinin öncelikle sabit semt pazarlarındaki bu eksiklikleri ivedi bir şekilde tamamlaması gerekiyor.. Bu süre içerisinde de seyyar satıcılara da daha müsamahalı bir şekilde davranılması zorunluluğu var.