Türkiye, sigara tüketiminde Avrupa birincisi. Markasına göre, bir paketinin 50-100 TL arasında satılmasına karşılık, en çok tüketilen emtiaların başında sigara gelmektedir. Sigara ve tütün mamulleriyle mücadele konusunu içeren iki ayrı tarih vardır. Bunlardan biri “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma” diğeri ise “31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır” günleridir. Tütün ürünleri ve sigara kullanımı tüm insanların sağlığını ciddi anlamda tehdit eden kötü bir alışkanlıktır. Hem bireysel olarak, hem de ülke ekonomisini olumsuz etkiler. Bu nedenle, tütün ürünlerinin kullanımını ortadan kaldırmak adına pek çok etkinlik düzenlenir. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, “Sigara Bırakma Danışma Hattı”, kamu spotları ve benzeri birçok uygulamayla sigara bağımlılarının sigarayı bırakabilmesi için projeler üretmiştir. Hem sağlıkla ilgili dernekler hem de kamu kurumları bu konuya çözüm getirmeye çalışmaktadır.
Bunun için her yıl 9 Şubat günleriyle 31 Mayıs günleri, sigarayla ve dolayısıyla bütün tütün mamulleriyle mücadele etkinlikleri düzenlenir. Etkinliklerin amacı, sigaranın ve diğer tütün mamullerinin insan sağlığına verdiği zararlarla, ülke olarak ve kişisel ekonomik boyutlarına dikkatleri çekmektir. İçinde binlerce farklı zararlı maddenin bulunduğu bu ürünler, içildiği andan itibaren vücutta pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Her yıl dünya üzerinde milyonlarca insan tütün ürünlerinin aktif veya pasif kullanımı nedeniyle ölmektedir. Özellikle akciğer kanseri başta olmak üzere birçok çeşit hastalığa sebep olur. Tütün ürünlerini kullanan kişiler sadece kendisine değil çevresindeki insanlara da zarar verir.
Sigaranın bırakılmasının ardından vücut kendisini toparlayabilir. Bu düzelme, yıllar içinde yavaşça olan bir durum olsa dahi ilk günden itibaren değişiklikleri hissedebilirsiniz. Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız kanser ya da kalp-damar hastası olmayı beklemeyin. Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuz, sigaranın vermiş olduğu tahribatı düzeltebilmek için 10 yıl mücadele verecektir. Buna yetecek kadar zamanınız olmayabilir. Bu bakımdan, 9 Şubat, sigaradan kurtulmak ve sağlıklı bir hayata adım atmak isteyenler için önemli bir tarihtir.
Dünya Sağlık Örgütü ve yerel platformlar tarafından yapılan sigarayla mücadele, kararlı bir şekilde devam etmektedir. Özellikle, çocukların ve gençlerin sigaradan uzak durması adına pek çok etkinlik yapılmaktadır. Tütün kullanımından dolayı dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor ve bunun 5 katı sayıda insan hastalıklarla mücadele ediyor. Kanser türlerinin üçte birinin sebebiyse tütün kullanımı olarak açıklanıyor. 9 Şubat, 1987 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul ediliyor.
Ancak, söz sigaranın ve tütün mamullerinin zararlarına dikkatleri çekmekten açılmışken, özellikle kaçak sigara ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar konusunda dikkatleri çekmekte yarar var. İstesek de, istemesek de sigara içenler hep vardır ve hep olacaktır. Bu bakımdan ele geçirilen kaçak sigaraların imha edilmelerine bir anlam veremiyoruz. Sonuç itibarıyla yakılan emektir, alın teridir. Sigara zararlı olsa bile, içimini engellemek imkansız. Zaten, kaçak olmayan sigaralar, bakkalların, marketlerin, AVM’lerin raflarında aleni bir şekilde satılmaktadır.
Peki, ele geçirilen kaçak sigaraları yakarak imha etmek yerine, başka bir formül uygulanamaz mı. Geliri, fakirler yarına kullanılmak üzere açık arttırma suretiyle satışa çıkarılamaz mı!
Tütün ekiminden başlayarak, tütünün, sigara haline getirilmesine kadar geçen süreç içinde harcanan emeğe saygı açısından, dileriz ki, imha yerine başka bir formül bulunsun ve bunun için yasa çıkarılması gerekiyorsa, bir an evvel çıkarılsın.