Vergi Yapısında Değişiklik
Düzenleme kapsamında, sigaraların ÖTV oranı düşürülürken, bu indirimin neden olacağı vergi kaybını telafi etmek amacıyla maktu vergi tutarı artırıldı. Böylece sigaradaki fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkisinin azaltılması hedeflendi. Yeni düzenlemeyle, sigaranın maliyetlerindeki 1 liralık artışın fiyatlara yansıması 4,4 lira yerine 3,8 lira olarak belirlendi.
Enflasyona Etkisi Azaltılacak
Sigara vergilendirme sistemi, fiyatlara bağlı nispi vergi yapısı nedeniyle enflasyonist etki oluşturuyor. Nispi vergi oranlarının yüksek olması, maliyet artışlarının satış fiyatlarına daha fazla yansımasına neden oluyor ve böylece mali çarpanı yükseltiyor. Yeni düzenleme ile bu çarpan 4,4’ten 3,8’e düşürülerek, sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlandırılması amaçlanıyor.
Sigara ÖTV Gelirleri Artıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılında tütün ürünlerinden elde edilen ÖTV geliri 309 milyar TL’ye ulaşarak bir önceki yıla göre %75 arttı. Bu artış, toplam vergi gelirlerindeki %62’lik ve toplam ÖTV gelirlerindeki %56’lık yükselişten daha yüksek seviyede gerçekleşti. Tütün mamullerinden elde edilen bu gelir, toplam ÖTV gelirlerinin %21’ini ve toplam vergi gelirlerinin %4’ünü oluşturuyor.