Siirt Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada: “Anayasa’nın 26. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi ifade özgürlüğü hakkını, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini güvence altına almış olup aksi uygulamalarla tutuklama tedbirinin cezalandırma aracı olarak kullanılması hukuk ve demokrasimiz adına ağır yaralar açmaktadır” denildi.
Tutuklamayı eleştiren Siirt Barosu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kamuoyuna yansıyan haber içeriklerinden de anlaşıldığı üzere sosyal medya aracılığıyla yapılan röportajlar yargı tehdidi altına alınmakta ve son olarak İzmir’de İnstagram isimli sosyal medya platformunun erişim engeline ilişkin olarak görüşlerini aktaran bir yurttaşımız gözaltına alınarak tutuklanmıştır.
Anayasa’nın 26. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi ifade özgürlüğü hakkını, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini güvence altına almış olup aksi uygulamalarla tutuklama tedbirinin cezalandırma aracı olarak kullanılması hukuk ve demokrasimiz adına ağır yaralar açmaktadır.
Toplumsal ve siyasal ortama veya sosyoekonomik duruma, etnik sorunlara, ülke nüfusundaki farklılıklara, daha fazla özgürlük talebine yönelik düşüncelerin devlet yetkilileri veya toplumun önemli bir bölümü için rahatsız edici olsa bile açıklanması, yayılması, aktif, sistemli ve inandırıcı bir şekilde başkalarına aşılanması, telkin ve tavsiye edilmesi ifade özgürlüğünün koruması altındadır.
Bu nedenlerle ifade özgürlüğü kapsamında yer alan açıklamaların yargı tehdidinden arındırılarak verilen tutuklama kararları derhal kaldırılmalıdır.
Şiddete başvurmaksızın yapılan her türlü açıklamanın, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmekle birlikte, Siirt Barosu olarak yurttaşlarımızın anayasal haklarını kullanması yönündeki iradelerinin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”