Açıklamada, 24 Temmuz 2024’te DEM Parti Milletvekili Ali Bozan’a ve 16 Ağustos 2024’te Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık’a yönelik şiddet kınandı. Barolar, TBMM’nin bir şiddet mekanı olmaması gerektiğini vurgulayarak, Meclis’in saygınlığına zarar veren bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.
24 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti Milletvekili Ali BOZAN’a yönelen şiddetin şokunu, utancını toplum olarak atlatamamış iken TBMM’nin 16 Ağustos 2024 tarihli olağanüstü oturumunda Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet ŞIK’a da aynı şiddetin uygulandığına, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan KILIÇ KOÇYİĞİT İle CHP Milletvekili Onur KONURALP’in de yaralandığına üzülerek tanıklık etmiş bulunmaktayız.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar uyarınca Ş. Can Atalay’ın milletvekilliği hakkında verilen düşme kararının ortadan kaldırılması gerekirken Meclis’in kabulü imkansız çirkin hadiselere konu edilerek asıl gündemin dışına çıkılmasının bilinçli olduğu konusunda bir tereddüdümüz bulunmamaktadır.
Çoğunluk tahakkümü, dili ve kültürüne yaslanarak siyaset yapmanın ve yaşamanın demokratik rejimlerde kabul edilemez olduğunu belirtmek gerekir. Bu çerçevede şiddet uygulayan anlayışlara, statülerinin koruyucusu olan “yasama sorumsuzluğu” ilkesini hatırlatmak isteriz.
TBMM Genel Kurulu basamaklarına sıçrayan kanın ve şiddet olaylarının: Meclis’in saygınlığı, ve ciddiyeti açısından toplumda yarattığı tahribat görülmeli ve benzer durumların yaşanmaması için de gerekli hassasiyet titizlikle gösterilmelidir.
Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak; TBMM’de yaşanan şiddeti kınadığımızı, TBMM’nin yasama faaliyetinin yanı sıra toplumsal sorunların çözüm merkezi olduğunu hatırlatır, TBMM Başkanlığı’nın şiddet fillerine ve faillerine yönelik etkin tedbirler almasını talep ediyor, şiddetin mağduru olan milletvekillerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
1. ADIYAMAN BAROSU
2. AĞRI BAROSU
3. BATMAN BAROSU
4. BİTLİS BAROSU
5. BİNGÖL BAROSU
6. DERSİM BAROSU
7. DİYARBAKIR BAROSU
8. HAKKARİ BAROSU
9. KARS BAROSU
10. MARDİN BAROSU
11. MUŞ BAROSU
12. SİİRT BAROSU
13. ŞANLIURFA BAROSU
14. ŞIRNAK BAROSU
15. VAN BAROSU