Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt EAH Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Akkoyun’dan Çocukların Göz Muayenesine İlişkin Çok Önemli Açıklamalar

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muhammet Burak Akkoyun, çocuklarda göz muayenesine ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.

Bebek doğduğu andan itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirten Op. Dr. Akkoyun, “Bebekte elbette harf veya nesne,şekil okutarak görme muayenesi yapılması mümkün değildir, ancak görme keskinliği muayenesi dışında, gözün tüm katmanları muayene edilebilir. Hatta gerekirse genel anestezi altında detaylı göz muayenesi de yapılabilir. Tüm çocukların doğumdan sonra ilk 6 ay içinde herhangi bir sorun olmasa da mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmiş olması gerekmektedir. Böylece şaşılık başta olmak üzere, her türlü kırma kusurları, doğumsal katarakt ve kornea bozuklukları, retina ve göz siniri hastalıkları erken tespit edilebilir.
Prematüre yani erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, özellikle yoğun bakımda oksijen desteği almış bebeklerde retinal damarlarda gelişim henüz tamamlanamadığı için doğumdan sonra gözde yeni ,kanamaya yatkın, işlevsiz damarların gelişimi ROP denilem ve görme kaybıyla sonuçlanabilen bir hastalıktır. Erken tanısı önemlidir ve prematüre bebekler hayatın ilk haftalarından itibaren muayene edilmelidir.”

ŞAŞILIK NEDİR? NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR? SEBEPLERİ NELERDİR?

“Şaşılık, herhangi ­bir ba­kış yö­nün­de iki gö­zün gör­me ek­sen­le­ri­nin pa­ra­lelliğini kaybetmesi du­ru­mu­dur.” Diyen Akkoyun, şöyle konuştu:

“Çocuklarda en çok görülen göz bozuklukları, düzeltilmemiş hipermetropi, miyopi ve astigmat gibi kırma kusurları ve şaşılıktır.

Şaşılığın çocuklarda görülme sıklığı yüzde 2-4 arasında değişmektedir. Kliniklere gelen hastaların %30-35 inde görülen durum ise “Yalancı Şaşılık” dediğimiz, burun kökünün basıklığından kaynaklanan göz yanılmasıdır. Bu hastalarda yüz ve burun yapısı geliştikçe, bu yalancı şaşılık durumu da düzelmektedir.

Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Hamileliğin nasıl geçtiği, doğumun sürecinin problemli olup olmadığı, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıklar, doğumsal hastalıklar şaşılık için risk faktörü oluşturabilir. Şaşılık için genetik yatkınlıkta söz konusudur yani ailede gözünde kayma olan bir üye varsa ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.” Akkoyun, şu bilgilendirmelerde bulundu:

ÇOCUKLARDA GÖZ TEMBELLİĞİ VE TEDAVİSİ

Çocuklar için göz kaymaları açısından kritik muayene yaşı 3-3.5 civarıdır.Bu yaşta saptanan göz bozuklukları, özellikle iki göz arasında numara farkının yüksek olduğu durumlarda, numarası yüksek olan göz bulanık göreceğinden o gözden beyine bulanık bir imaj iletilir, diğer gözden ise beyne net görüntü gelir. Beyin bir müddet sonra bulanık görüntüyü algılamaz devre dışı bırakır ve o gözde tembellik dediğimiz durum ortaya çıkar. Gözler arasındaki numara farkı 2 derecenin üzerinde ise tembellik kaçınılmazdır. Bu durum erken tesbit edilirse( 3-3.5 yaş),  gözlükler ayarlanıp, sağlam göz kapatılarak, az gören gözün belli periyotlarla çalıştırılması ile göz tembelliği önlenebilir ve göze görme yeteneği tekrar kazandırılır. Kapama tedavisi için kritik yaşlar 3-8 yaş arasıdır. 9-10 yaşından sonra kapama da yapılsa, gözde tembellik yerleştiğinden görmenin artma ihtimali çok düşüktür.
Şaşılık hastalarının önemli bir bölümü göz tembelliği (ambliyopi) olan hastalardan oluşmaktadır.

ANNE BABALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR

Çocuklarımızı doktorunuzun belirttiği periyotlarda düzenli göz muayenesine getirmek, çocuğun gözüne zarar verebilecek televizyon tablet telefon gibi elektronik cihazlardan ilk 2 yaşta tamamen uzak tutmak 7 yaşına kadarda maruziyetin günde 1 saati geçmemesine dikkat etmektir.

Çocuğunuzun gözünün nadiren veya fotoğraflarsa kaydığını hissediyorsanız,  doktora örnek fotoğraflar çekip geti…

2