İnsan hayatının üçte biri uykuda geçmekte olup uyku bozukluklarının ve rahatsızlıklarının birçok hastalıkla ilişkili olduğu bilinmektedir. En sık rastlanan uyku hastalıkları, uykuda nefes durması (uyku apnesi), gündüz aşırı uyku hali, uykuya dalamama, huzursuz bacak sendromu, horlama, uyum bozukluklarına bağlı uykusuzluk, öğrenilmiş uykusuzluk ve uyurgezerlik içermektedir.
Uyku laboratuarında uykunun kalitesini belirleme ve uyku bozukluğunun nedenini bulmak için tüm gece boyunca saçlı deriye, göz, çeneye, göğüs kafesine ,karın bölgesine ve bacaklara yerleştirilen elektrotlar sayesinde beyin dalgaları, uyku kalitesi derinliği, solunum derinliği ve solunum durmaları, kan oksijen seviyesi, uykuda kalp ritm problemleri,vücut hareketleri değerlendirilip polisomnografi (PSG) cihazı ile kayıt altına alınmaktadır. Hasta yatmadan önce kablo ve sensörlerin bağlanması yarım saat sürmekte olup ev ortamında sakin bir ortamda ortalama 7-8 saatlik bir uyku kaydı değerlendirme için yeterlidir.
Uyku laboratuarında değerlendirilecek problemler ; horlama, uykuda nefes kesilmesi, göğüs ağrısı, gece uykuda meydana gelen kalp ritm düzensizlikleri, yetersiz ve bölünmüş uyku şikayetleri, ağız kuruluğu, narkolepsi, geceleri uyku esnasında boyun terlemesi ve gündüz sürekli uykululuk haline sebep olan huzursuz bacak sendromudur.
Özellikle Göğüs Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Psikiyatri, Kardiyoloji ve Dahiliye bölümlerinin eş güdüm içinde takip ettikleri hastalıklarla ilgili ileri tetkik ve tedavi seçenekleri sunacak olan Uyku Laboratuarı Göğüs Hastalıkları Bölümümüz bünyesinde kurulmuş olup Siirt ilimiz içinde uyku hastalıkları ile ilgili hastaların tedavileri için başka merkezlere gitmesine gerek kalmamıştır.
Bu konudaki çalışmalarda destekleri için Valimiz Sn. Dr. Kemal Kızılkaya’ya, Siirt Milletvekilimiz Sn. Mervan Gül’e, İl Başkanı Sn. Av.Ekrem Olgaç’a ve İl Sağlık Müdürü Sn. Dr.Erol Emre Ömür’e hastane idaremiz ve hastalarımız adına teşekkür ederiz.
Dr.Öğr.Üyesi Çağdaş KAYNAK