Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih ARITÜRK
Fatih ARITÜRK

SİİRT EVLİYALARI (5) HZ.VEYSELKARANİ KÜLLİYESİ

Siirt İl Merkezinden 40, Baykan ilçe merkezinden 8 km. uzakta bulunan ZİYARET BELDESİNDEKİ VEYSELKARANİ KÜLLİYESİ, Cumhuriyet öncesi dönemlerde NAKİPLERİN tasarrufundaydı. Cumhuriyet döneminde bütün Vakfiyeler gibi, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlandı. Külliyenin kuruluşu ise, Selçukiler dönemine kadar gitmektedir.

Külliye, Cumhuriyet tarihinde ilk olarak 1967 yılında onarılmış, daha sonra 1974, 1982, 1983, 1993, 1994 yıllarında onarım görmüştür.

2000’li yıllardan sonra, Külliyenin etrafında bazı önemli tesisler kurulmuşsa da, bunlar yeterli olmamıştır. 2009 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü kanalıyla yeni tesisler kurulmuştur. Ziyaret Beldesinin tüm arazisi, Hz. Veyselkarani Vakfiyesi olup, zaman içinde işgal edilerek, gecekondulardan müteşekkil bir belde oluşmasının yolu açılmıştır.

Külliye’nin, işlek bir yol güzergâhı üzerinde bulunması, ziyaretçi sayısının artmasına yol açmaktadır. Siirt, Bitlis, Muş, Van karayolu hattı üzerinde bulunan külliyenin günde en az bin kişi tarafından ziyaret edildiği tahmin edilmektedir. Ziyaret Beldesinde 2010 yılında Veyselkarani Külliyesiyle bağlantılı olarak b.azı tesisler kurulmuşsa da bunların da yetersiz oldukları görülmektedir.

Türbenin bulunduğu alan çevresinde bulunan seyyar satıcı tezgahları  çevre kirliliğine yol açmakta, Türbe ve çevresinin yeterli şekilde temiz tutulduğunu iddia etmek zor

ŞEYH OSMAN TÜRBESİ

osman

Ziyaret Beldesinin çıkışında ve Veyselkarani Hazretlerinin Türbesine takribi 3 km. uzakta bulunan bir tepede ŞEYH OSMAN TÜRBESİ vardır. Hazret-i Veyselkârani’yi ziyaret edenler, bu türbeyi de muhakkak ziyaret ederler. Zira bu türbede metfun olan Zatın, Hz. Veyselkârani’yi ziyarete gelirken menzili maksuduna ulaşmadan bu tepede vefat ettiği ve defnedildiği rivayet edilir. Bu sebeple, Hazret-i Veyselkarani’yi ziyaret edenler, Şeyh Osman Türbesine de özel bir ilgi ve alâka göstermektedirler.

Önce Şeyh Osman Türbesini sonra Hazret-i Veyselkârani’yi ziyaret etmekle kendilerinin de VEYSELKÂRANİ ÂŞIKLARI olarak kabul edileceklerine inanırlar.

İnanç Turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Şeyh Osman Türbesine, her yöreden insanlar akın etmektedirler. Şeyh Osman türbesi ve çevresi birçok kez restore edildiyse de toprak kayması nedeni ile çevre duvarları tekrar yıkılıp, etrafında hayvanların başı boş gezdiği bir alan haline gelmişti.

Türbe 2011 yılı başlarında Siirt Valisi Musa ÇOLAK’ın soruna el atarak Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Türbeyi yeniden restore ettirmesiyle önemine layık bir görünüme kavuşturulmuştur.

Şeyh Osman Türbesi, Baykan İlçesinin Ziyaret Beldesinde Veysel Karani Hz. Türbesinin Kuzeydoğu köşesinde bir tepenin üzerinde yer alır. Doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen planlı olan yapı Ahlat taşından yapılmıştır. İki bölümden oluşan yapının doğusu kare planlı olup üzeri pandantif geçişli bir kubbe iler örtülüdür. Bu kısım mescid olarak kullanılmaktadır. Mescidin batısındaki kısım da kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir forma sahip olup üzeri bir tonoz ile örtülüdür. Mekan kendi içinde iki kısma ayrılmaktadır.  Bu iki mekandan kuzeydeki bölüm ile mescid arasında Şeyh Osman’ın sandukalı kabri görülmektedir.

(DEVAM EDECEK)

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER