İlimizdeki çiftçilere yüzde 75’i hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı. Fıstık, ekonomik değeri yüksek güzel ve pahalı bir yemiştir. Nedense FISTIĞIN adına, “SİİRT FISTIĞI” değil de “ANETEP FISTIĞI” denilmekte. Bizim FISTIKLAR duymasınlar, hem kızarlar, hem üzülürler. Bilindiği gibi, lâf atmak babında güzellere “HIŞŞŞT FISTIK!” diye takılanlar olur. Dedik ya, fıstık pahalı ve nadide yemişlerdendir. Siirt’in YEŞİL ALTINIDIR. Bundan olacak güzelleri FISTIĞA benzetmekle kendilerine yüksek bir kıymet biçilmiş olur!
Şimdi, bizim fıstığımız “Siirt Fıstığı!” Siirt Fıstığı yerine, “Antep Fıstığı” diyecek halimiz yok. Hem, Antep Fıstığı aflatoksin’i yüksek bir tür. Siirt fıstığı ise “FISTIK GİBİ FISTIK!”
İnsanların, kendi kimliklerini sorgulamaları gibi, bitkilerin de dili olsa, kendi kimliklerini sorgulayacaklar ve başka kimliklerle anılmaya karşı çıkacaklar. Amma, nebatatın dilleri yok ki kendilerini müdafaa etsinler.
Siirt fıstığının dili olsa, kendisine “ANTEP FISTIĞI” demek isteyenlere mutlaka isyan eder ve “HAYDİ ORADAN BE! BENİM NEREM ANTEP FISTIĞINA BENZİYOR!” derdi. İşin gerçeği bu. İyi ki dili yok. Yoksa bu hitabı kendisine bir aşağılama kabul eder ve derdinden intihar ederdi.
Siirt fıstığı genetik yapısı, fiziki yapısı, kimyasal bileşimleri açısından olduğu gibi tat, şekil ve besleyicilik özelliği açısından da, Antep Fıstığına açık ara fark atar. Güzeli, çirkine benzetirseniz, hakaret olur. Çirkini, güzele benzetmekse, iltifattır. Bakın, AFLATOKSİN oranı yüksek olduğu için “ANTEP FISTIĞI!”nın ihraç şansı da azalmakta. Oysa “SİİRT FISTIĞINA” talep çok. Bu, değişmeyen ve değişmeyecek olan bir kuraldır. Güzellerin talipleri çok olur. Çirkinleri, isteyen olmaz. Çocuklara güzel isim vermek gibi, Fıstığa da, isim verilecekse bu isim, içinde bir çok noksanları barındıran ve çağrıştıran “ANTEP FISTIĞI” değil, alıcı talebini yükseltmesi açısından “SİİRT FISTIĞI” OLSUN Kİ, HEM ÜRETİCİ, HEM İHRACAT İMKÂNI ARTAC AK OLAN TÜRKİYE KAZANSIN…
Antepliler, fıstığa “ANTEP FISTIĞI” adının verilmesinde ısrarcı olurlarsa, sonuçta, kendileri de kaybeder. Çünkü FISTIK TÜRÜNÜN, “ANTEP FISTIĞI” adı altında değil de, “SİİRT FISTIĞI” adı altında pazarlanması durumunda, satışlar artacak ve bundan Antepli üreticiler de nemalanacaklardır. Bu önemli hususu hiç akıldan çıkarmamak gerek.
YORUMLAR