Gazetenin mazisi araştırıldığında, LOGOSUNDAKİ (CUMHURCU) deyimine sadakatle bağlı kaldığı, hiçbir zaman için zümrelerin ve iktidarların gazetesi olmadığı buradan ortaya çıkmaktadır.
SİİRT GAZETESİ’NİN arşivleri incelendiğinde de geçmiş yıllarda, halk adına mücadeleler verdiği, bunun için yönetimleri, iktidarları çok sert bir şekilde eleştirdiği, hiç bir zaman yağcılık yapmadığı, haksızlıkların üzerine cesurca gittiği de rahatlıkla gözlemlenmiştir. “CUMHURİYET ÖDÜLÜ” ile onurlandırılan SİİRT GAZETESİ, HESKO SUYU dahil olmak üzere, Siirt’te birçok hizmetlerin gerçekleşmesine imza atmıştır. SİİRT’İN GÖZÜ, DİLİ, KULAĞI olan ve bütün imkânsızlıklara karşın, 87 yıldır yayınını sürdürerek Siirt’e hizmet eden, Siirt’e hizmet ederken, ülkenin genel sorunlarına duyarsız kalmayan, Türkiye Cumhuriyetinin bekası, birlik ve beraberliği için her türlü olumsuzluklara şiddetle tavır koyan SİİRT GAZETESİ’NİN kuruluş tarihi olan 7 Ağustos Gününün, Siirt’te BASIN BAYRAMI olarak kutlanması gerektiği halk tarafından da sürekli dillendirilmektedir.
Siirt’te yayınlanan gazetelerin tümüne yakını ve bu gazeteleri yayın hayatına sokanların büyük çoğunluğu SİİRT GAZETESİ’NİN RAHLE-İ TEDRİSATINDAN GEÇMİŞLERDİR. ÇÜNKÜ SİİRT GAZETESİ, SİİRT İÇİN ADETA BİR GAZETECİLİK OKULU OLMUŞTUR.