Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Üniversitesinde  “Dünya Kadınlar Günü” Konferansı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlenmekte.   Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlenmekte.   Türkiye'de

Bu arada 6 Mart Perşembe günü Siirt Üniversitesinde Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebetiyle “Aile ve Toplumun Mimarı: Kadın” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Siirt Valisi ve Siirt Belediyesi Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya ve eşi Nurten Kızılkaya Hanımefendi, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ve eşi Dilek Şındak Hanımefendi ile  Siirt Üniversitesinin üst yönetimi, il protokolü, birçok kurum, kuruluş, sivil toplum örgütü temsilcisi, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Siirt Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda kadın haklarına dikkat çekmek, kadının aile ve toplum içindeki yerini vurgulamak kadınların toplumdaki yerini güçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Üniversitenin Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Pekdoğan Göztok’un kadının medeniyet inşa etmedeki ve toplumdaki rollerine dikkat çeken konuşması ile başladı.

Ardından Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak’ın kadınların ailenin temel direği olduğunu vurgulayan konuşması ile devam etti. Bu çerçevede Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, “Bilindiği gibi 2025 yılı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Aile Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu özel yıl dolayısıyla, toplumun temel yapı taşı olan ailenin birliği beraberliği ve devamı üzerinde düşünmek planlamalar yapmak büyük önem arz etmektedir. Geleceğe umutla bakabilmek ailenin korunması ve devamının sağlanmasına bağlıdır. Aileyi bir arada tutan, şekil veren, kültür ve değerlerin aktarılmasını sağlayan ve sağlayacak olan yegâne kimlik ise kadındır. Bu vesile ülkemiz savunmasında ve gelişmesinde emeği geçen başta şehit kadınlar, şehit anneleri ve eşleri olmak üzere; mazlum coğrafyalarda insanlık onuru, inancı, ailesi ve değerleri için canını feda eden tüm vefakâr kadınlarımızı saygı ile selamlıyor programın hazırlanmasında emeği geçen bütün kişilere teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali ve Belediye Başkan V. Dr. Kemal Kızılkaya da konferansta yaptığı konuşmada kadınların medeniyet değerlerimizin taşıyıcı unsurları olduğunu vurgulayarak, şehit anneleri ve şehit eşleri başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak Konferansa katılan katılımcıların Ramazan ayını tebrik etti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Mütercim-Yazar Ayçin Kantoğlu’na plaket takdim eden Vali Kızılkaya, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ile birlikte günün anısına kadınlara karanfil takdim ederek, günlerini kutladı.

Mütercim-Yazar Ayçin Kantoğlu’nun Gazze’deki kadınların fedakarlıklarına dikkat çeken “Aile ve Toplumun Mimarı: Kadın söyleşisi ile devam eden konferans Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Valisi ve Siirt Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya ve Dr. Öğretim Üyesi Serpil Pekdoğan Göztok tarafından misafir konuşmacı Ayçin Kantoğlu’na plaket takdim edilmesi, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ve kadın katılımcılara karanfil takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Konferanstan sonra Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, Mütercim-Yazar Ayçin Kantoğlu ve Menajeri Fatih Doruk’u makamında ağırladı.

Üniversitemiz üst yönetiminin de hazır bulunduğu görüşmede, kadının aile ve toplum içindeki rolü, kültürel ve sosyal hayat üzerindeki etkisi ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu ve gelecekte düzenlenebilecek benzer etkinlikler üzerine görüş alışverişi yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, değerli katkılarından dolayı Ayçin Kantoğlu’na teşekkür ederek, kendisini Üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayçin Kantoğlu ise misafirperverliğinden ötürü Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak’a teşekkür etti.