Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

SİİRT YEMEKLERİ DE KAYBOLUYOR

Siirt’in yeteri kadar araştırılmamış bir kültürel zenginliği de yemekler konusundadır..Yakın zamana kadar çok zengin bir mutfağımız vardı..Çok önemli bir bölümü yalnız Siirt’te yapılan yüze yakın yemekten söz etmek mümkündü.

Bu yemeklerimiz o yılların Siirt’inin iklim ve ulaşım şartlarına uygun olarak et ve pilav ağırlıklıydı.. Çünkü o yıllarda uzun geçen kış mevsiminde sebze bulmak neredeyse mümkün değildi.. Ispanak, yeşil soğan ve turp dışında sebze bulamazdınız.. Havucun bile Siirt mutfağına girişinden bu yana ancak bir 50 yıl falan geçti.. Bu nedenle hemen her evde haftada birkaç gün bulgur pilavı veya yarma yapılırdı ve pirinç pilavı daha az tüketilirdi.

Çoğunluğu işçilikte çok ağır olan yemeklerdi.. Tandırda pişirilen ancak günümüzde unutulan yemeklerimiz arasında yer alan erisoket ile günümüzün popüler yemeği perde pilav buna güzel örneklerdir.

Başta da belirttim, yüze yakın yemek çeşidimiz vardı ve bu yemeklerimiz günümüzde büyük ölçüde unutuldu gitti.. Bugüne kadar bu alanda yapılan çok fazla bir araştırma ve yayın yok.. İki tane hemşerimizin çalışması kayda değer.. Bunlardan biri Coşkun Aral’ın  “Annemin Yemekleri” adıyla yayınladığı kitap.. Diğer kitap ise daha büyük ve daha fazla emek harcanarak hazırlanan bir kitap… Akademisyen hemşerimiz Aynur İlhan Tunç’un hazırladığı eser büyük emekler harcanmış bir eser.

Ancak, bu güzelim yemeklerimizin unutulmaması için çok daha fazla çabaların harcanması gerekiyor.. Bu konuda geniş çaplı bir araştırma yapılmalı, ilçe ve hatta köylerde taranarak bilinen bu yemeklere yenilerinin katılması sağlanırken, aynı zamanda mevcut yemeklerin unutulmaması için çaba harcanmalıdır.. Yani, yenilerini kayda alırken eskileri de yaşatmaya yönelik projelerin uygulamaya konulması gerekiyor.

Aksi halde on yıla kalmaz Siirt yemekleri denilince akla yalnızca büryan ve perde pilav gelecek.. Geri kalanların tümü unutulup gidecek.. Gelin ilimizi bir de gastronomi alanında da tanıtalım.. Bugün turizm sektörünün gittikçe parlayan yıldızı gastronomidir.. Biz de bu alanda yer alalım ve pastadan bize düşen payı başka illere kaptırmayalım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER