Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Ayhan MERGEN
Ayhan MERGEN

SİİRT’İ BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE; İŞSİZLİK

Siirt’in birçok sorunu bulunuyor; Ulaşımdan-eğitime, eğitimden-trafiğe ve genel olarak kamu hizmetlerinin kalitesine kadar. Birçok alanda sorunlarımız var ama, bana göre bunların en büyüğü işsizlik. Bir insana ailesini geçindirememekten daha büyük ızdırap ve elem verecek bir şey hayal edemiyorum. Günler, haftalar ve aylar boyu iş bulamamak ve şundan bundan borç bulmaya çalışarak aile geçindirmek çok zor. Bu durum sanırım evli, çoluk çocuğa karışmış olanlarla yıllarını okul okumakla geçirenlerde daha da etkili oluyor.

İlimizde her kesimden insan işsizliğin acısını yaşıyor ve kendisine iş konusunda uzanacak bir yardım elini bekliyor. İlköğretim mezunları arasında, orta öğretim mezunları arasında işsiz var. Lisans eğitimini tamamlamış olanların arasında da yüksek lisansını tamamlamış olanların arasında da. Erkeklerin arasında da, bayanların arasında da. Kırsal kesimde yaşayanların arasında da, ilçe ve şehir merkezinde yaşayanların arasında da. Gençliğe ilk adımını atanların arasında da, çalışma yaşını bitirmek üzere olan 60-65 yaşında olanların arasında da işsizler var. Kısacası işsizlik bir ahtapotun kolları gibi toplumun her kesimini kıskıvrak yakalamış durumda. Hangi kesimi mercek altına alırsanız çok sayıda işsiz olduğunu görürsünüz.

Özellikle gençler arasında çok yoğun bir şekilde görülüyor. Bir belde de yaşayanların yarısına denk gelen, yaş anlamında kullanılan medyan yaşı ilimizde 20’ler civarındadır. Yani, il genelinde yaşayan bütün bireylerin yarısı 20 yaşın altındadır. Bu da kaba olarak 175 bin kişi anlamına geliyor. Zaten ülke genelinde gençler arasında daha yüksek olan işsizlik oranı ilimizde iki katından daha fazla bir orana çıkıyor. Özellikle okumuş gençler arasında işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üç katına yakındır. Bunun en büyük göstergesi ilimizde sayıları her geçen gün artan ve çoğu zaman iğne atsanız yere düşmez misali dolu olan kahvehane ve çayhanelerdir. Üstelik buraların müdavimlerinin sayısı her geçen yıl büyük bir hızla artıyor.

Bu soruna acil bir çözüm bulmak ve özellikle genç kesimin beyin ve beden güçlerinden yararlanmak gerekiyor. Çünkü bir şekilde değerlendirilemeyen bu güç büyük tehlikelere davetiye çıkarıyor. Enerjilerini pozitif alanlarda değerlendirmeliyiz.

Biliyorum, konu zor ve kimsenin elinde sihirli bir değnek yok. Ancak bir şekilde bu sorunu tamamen olmasa da asgari düzeylere indirmek zorundayız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER