İşte, Şehrimizde geçmiş yıllarda marka olmuş öğretmenlerle ilgili bilgiler: Şehrimizde, kendisinden en çok bahsedilen merhum öğretmenlerin başında İsmail Hakkı Özcanlı gelir. Bir matematik dehası olduğu belirtilen İsmail Hakkı Özcanlı ile ilgili olarak anlatılan hayli anekdotlar vardır. Bir matematik dehası olmasına karşılık, yarı Türkçe, yarı Arapça kelimelerle kurduğu cümleler hep espri konusu olmuştur. Merhum Rıza Seçkin de Siirt’in Marka Öğretmenlerindendir. İsmail Hakkı Özcanlı ve Rıza Seçkin’in teyze çocukları oldukları belirtilir. 1950 öncesinde “AÇIK OY, GİZLİ TASNİF!” şeklinde yürütülen seçimlere sesli olarak karşı çıktığından Malatya’ya sürgün edilmiş ve bir daha da Siirt’e geri dönmemiştir. Şeyh Halef Vakfiyesinin Mütevellisi Merhum Ziya Seçkin’in ağabeyidir.
Merhum Fikri Güneri ve Merhume Eşi Nezihe Güneri de, marka olmuş Siirtli öğretmenler arasında sayılırlar. Fikri Güneri’nin hayli halim selim olmasına karşılık, eşi Nezihe Hanım gayet disiplinliydi ve öğrencilerin korkuyla karışık saygı gösterdikleri bir muallimeydi.
Hilmi Bekman, Şehrimizin yetiştirdiği halim-selim huylu bir öğretmendi. Yumuşak huylu olması sebebiyle, öğrencileri tarafından çok sevilirdi.
Merhum İhsan Nakipoğlu disipliniyle ön plâna çıkan öğretmenlerden biriydi. Ceza olarak, çocukların ellerine fırça vurmakla meşhurdu. Öğrencileri, fırçasını yememek için mümkün mertebe kurallarına uygun hareket ederlerdi. Merhum Ahmet Algan da Siirt’in marka öğretmenleri arasında sayılırdı. Disiplin konusunda vasattı.
Devlet eski Bakanlarından Egemen Bağış’ın Babası Merhum Abdullah Bağış da, Siirt’in eğitimine damga vuran öğretmenler arasındaydı. Tevfik Atalay ve eşi Mukaddes Atalay, dönemlerinin en etkili öğretmenleri arasında sayılırlardı. Sevim Vural da (Uzun Sevim) öğretmenlikte simge isimlerden biriydi.
Merhum Cengiz Altaç, Merhum Abdulkadir Çeliktuğ, Merhum Esen Güldoğan, Merhum Mizbah Çelepçıkay, Merhum Ahmet Erden ve Merhum Bahattin Danış son dönemde Siirt’in eğitimine büyük katkılar sağlayan öğretmenler arasındaydılar. Abdulkadir Çeliktuğ, Esen Güldoğan ve Bahattin Danış disiplinleriyle, Mizbah Çelepçıkay ve Ahmet Erden yumuşak huyları ve hoşgörüleriyle ön plâna çıkan öğretmenlerdi.
Adlarını saydığımız bu öğretmenler, milli eğitim teşkilâtının ve bürokrasinin muhtelif kademelerinde üst düzeylerde görevler de üstlendiler. Amma, netice olarak hep (ÖĞRETMEN-HOCA) unvanlarıyla bilindiler, anıldılar.
Artık, Rahmet-i Rahman’a kavuşmuş olan adlarını saydıklarımız ve unuttuklarımız marka olmuş Siirtli bütün öğretmenleri, Öğretmenler Günü vesilesiyle rahmetle ve minnetle anıyor, “AZİZ RUHLARINIZ ŞADOLSUN” diyoruz.