Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam

SİİRT’İN PAYI: SIFIR+SIFIR ELDE VAR SIFIR!

İlimizin ve Şehrimizin en

İlimizin ve Şehrimizin en önemli eksikliklerinden biri müzedir. Bilindiği gibi ve maalesef ne Şehrimizde ne İlimiz genelinde müze yok. Bugünü kadar İlimize müze kurulması konusunda çok sözler verildi amma, verilen sözlerin hepsi de boş havanda su dövmek işine dönüştü. Son olarak, eski Hükümet Konağı binasının müzeye dönüştürüleceği sözü verilmişti. Aradan bunca zaman geçti, ses seda yok! Oysa eski Hükümet konağı binasının zaten kendisi tarihi eser. Yani, (Ben müze olmayı hakediyorum) diye adeta bas bas bağırmakta. Yüklü bir ödeneğe ihtiyaç kalmadan, hatta Valiliğin kendi imkânlarıyla müzeye dönüştürülmesi bile mümkün.

TİLLO’da özel mülkiyete ait serginin müze kapsamına dahil olup olmadığını doğrusu pek kestiremiyoruz. Ama Türkiye’de müzesi olmayan 2-3 İlden birinin Siirt olduğu muhakkak. Tabii, bunun sebebi müzeye konulabilecek eserlerin olmayışından değildir. Başta TİLLO’da olmak üzere, özel şahısların ellerinde gerçekten ESER-İ ATİKA sayılacak o kadar çok el yazması kitaplar, sanatsal değeri yüksek işlemeler bulunduğu bir gerçektir. İlimizde, neden hala bir müze kurulmamış olduğunu doğrusunu isterseniz, anlayabilmiş değiliz.

Son yıllarda gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan elde edilen eserler, Siirt’te müze olmadığı için Mardin’e gönderildi. Daha önce Diyarbakır müzesine gönderilmiş eserlerin de bulunduğunu biliyoruz.

Bazı illerin müzelerini gezdik, gördük. İçlerinde, sadece üç beş el yazması mezar taşı olanları bile var. Oysa ciddi bir araştırma yapılacak olursa ve hele-hele şahısların ellerinde bulunan eseri atikaların satın alınmaları cihetine gidilirse, Türkiye’nin en zengin müzelerinden biri İlimizde kurulabilir.

Bugün böyle bir yazı yazmak neden gerekti derseniz, onun cevabını da verelim. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca  Türkiye’nin dört bir yanında 13 yeni müze açılacak. Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce Türkiye genelinde müzelerin iyileştirilmesi ve yenilerinin açılmasına yönelik çalışmaları kapsamında açılacak müzeler arasında maalesef yine Siirt yok. Yapılan planlamaya göre, bu yıl Bartın Amasra Müzesi, Edirne Müzesi, Malatya Beşkonaklar Müze Evi, Mardin Müzesi, Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı Müze ve Karşılama Merkezi, Çankırı Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark, Kayseri Atatürk Evi ile Batman Müzesi Arkeopark’ın açılışları gerçekleştirilecek.

Ayrıca çalışmalarının bu yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının ardından Muğla Milas Müze Kompleksi’nin birinci etabında yer alan Etnografya ve Muğla Milas Halı Müzesi, Uşak Müzesi, Antalya Mevlevihane Müzesi ve Antalya Etnografya Müzesi de açılışa hazır hale getirilecek.

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 107’si müdürlük olmak üzere toplam 201 müze ve 138 ören yeri ile Bakanlığın denetiminde 238 özel müze, faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca Bakanlığa bağlı 125 türbe, Bakanlık denetiminde de bin 596 özel koleksiyoncu bulunuyor

Yine Kültür Bakanlığınca Burdur Kbyra, Gaziantep Zeugma, Kars Ani ören yerleri ile Muğla Knidos, Antalya Patara ve Elazığ Harput Kalesi’nin içinde yer aldığı 19 çevre düzenleme ve ziyaretçi karşılama merkezi proje çalışmalarının da devam ettiği ve yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığı belirtilmekte.

Anlayacağınız 2018 yılında da Siirt’e yine sıfır+sıfır elde var sıfır düşecek.