– Okulda başarılı olamayan öğrencilerin dert ve dileklerine tercüman olan bir şiir. Hocam, diye başlayan bu şiiri; 1970’li yılların ortalarında, orta okuldayken yazmıştım. Hafızam eskisi gibi güçlü olmasa da; hatıramda yer etmiş olsa gerek, aradan yaklaşık 50 yıl geçmiş olmasına rağmen zihnimde capcanlı kalmış bu şiir.
“HOCAM
-Hocam, sınav haberini bildirme,
Gönlüm kan ağlar, gözüm yaş değil.
-O; kara tahtayı hep bana sildirme, tebeşir tozu ile aram hoş değil.
-Beni şikayet etme müdür beye, kulağım gelmez fazla çekmeye, atma kartopunu, mevsim kış değil.
-Kimilerine verirsin bol notu,
Bize gelince ısırgan otu;
Gözümüz görmedi yüksek notu,
Bırakın geçelim, hocam.”
-Çok şükür, başarılı bir öğrenci sayılırdım. Takdir belgeleri alırdım hep, okul yıllarımda. Lakin çeşitli sebeplerle okulda başarılı olmayan arkadaşlarımın durumuna kayıtsız kalamıyordum. Bazen; ödev yaparken, bazen de; sınavlarda ufak tefek tüyolar vermeye çalışarak, yardımcı olmaya çalışıyordum, onlara. Ekserisi sıra veya mahalle arkadaşlarım olan, sınıf arkadaşlarımın bir kısmının bu dramatik durumu; beni duygulandırmış olacak ki, içimden gelmiş de böyle dizeler döktürmüşüm.
-Bu şiirimden haberdar olan bir öğretmenimiz, beni öğretmenler odasına çağırarak bana bu şiirimi okutmuştu. Tabi; ben öğretmenlerimize, tembel öğrenciler adına okuyacağım bu şiiri demiştim, ilk baştan.
– Sorumluluğumun bilincinde bir öğrenci olarak, ilkokuldan üniversiteye kadar, hep ya okul birincisi oldum, ya da birinciliği kıl payı kaçırdım. Lakin bu durumum, tam tersi durumda olan arkadaşlarıma karşı beni kayıtsız kılmadı.
-Anlattığım bu şiir meselesinden de anlaşılıyor ki, aksine; arkadaşlarımın derdiyle dertlendim ve onların içinde bulunduğu sıkıntılı durumu; mizahi bir şiirle öğretmenlerimize aktarmak istedim.
-Bana bunu; çocukluğumun safiyane gönlü ve tertemiz duygularım yaptırmıştı.
– Ne olur. Yakınlarımızın ve çevremizdekilerin dertlerine kayıtsız kalmayalım. Hiç olmazsa, zorda olanların hislerine tercüman olalım.
-Ayrıca, mümkünse onlara rol model olarak, doğruya ve başarıya vesile olacak rehberlikler yapalım.