Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir’in Kaleminden: Botan Kanyonu ve Taşbaşı, Jeolojik Miras Listesine Girmelidir

-Türkiye’nin Jeomiras listesini incelediğimiz zaman, ülkemizin jeolojik zenginlikler açısından çoğu

-Türkiye’nin Jeomiras listesini incelediğimiz zaman, ülkemizin jeolojik zenginlikler açısından çoğu ülkeye göre çok şanslı olduğunu görebiliriz.

-Jeolojik olarak Alp-Himalaya çarpışma kuşağında yer alan Türkiye’de, Avrasya plakası ile Arap-Afrika plakasının çarpışmasıyla pek çok jeolojik yapı ortaya çıktı. Anadolu toprakları, doğanın sunduğu bu mucizevi jeolojik oluşumlara ev sahipliği yapıyor.

-Mağaralar, şelaleler, kalderalar, volkan konileri, peri bacaları, fosil yatakları, travertenler, vadi kanyonlar, krater gölleri, obruklar gibi değişik yapılar bu jeolojik mirasın eseri.

-Bu konuyla ilgili olarak; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, özellikle son yıllarda Türkiye’nin jeolojik miras alanlarını saptamak için yoğun bir çalışma yürütüyor.

-Yakın zamanda milli park olarak kabul edilen Botan Kanyonu Milli Parkı da; ilginç oluşum yapısı ve eşsiz fiziki yapısı nedeniyle mutlaka jeolojik miras listesine girmelidir. Bu vesileyle hem gerçek anlamda tabiat müzesinin nadide yapılarından biri olarak tescillenir ve daha iyi korunmuş olur. Hem de doğa meraklılarının dikkatini çeken önemli yapılardan biri olduğu ile ilgili daha fazla dikkat çekilerek, Siirt’teki turizminin canlanması için önemli bir yapı olan Botan Kanyonu sayesinde, yöremizdeki turizm daha da hareketlenmiş olur.

-Zira Jeoturizm yaygınlaşmaya başladı. Türkiye’nin jeomiras zenginliği, beraberinde yeni bir kavramı da getirdi: Jeoturizm… Bu, ülkemiz için yeni ama hızla büyüyen bir alan.

-Jeoturizm, tatili sadece deniz ve güneş olarak görmeyenler için, yerkürenin milyonlarca yıl öncesine dayanan oluşumlarını merak edenler için son derece heyecan verici. Rehberler eşliğinde yapılan geziler tam da bu nedenle her geçen gün daha fazla ilgi görüyor.

-Türkiye’de jeolojik miras alanları ilgili çalışmalar aslında 1970’li yıllara dek uzanıyor. Yani çalışmalar çok da yeni sayılmaz. Halihazırda bu konuda oluşturulmuş bir envanter var. Ancak çalışmalar artan bir ivmeyle devam ediyor. Çünkü hala tescil edilmemiş, yani henüz keşfedilmiş pek çok jeosit bulunuyor. Jeoturizm dünyada, özellikle de Avrupa’da büyük ilgi görüyor. Hem istihdam hem de döviz girdisi bakımından ülke ekonomilerine büyük katkılar sağlıyor. Aynı zamanda çevre bilincinin korunması açısından çalışmalar kritik önem taşıyor.

-Bununla ilgili bir dernek var: Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO). Bu derneğin envanterinde Türkiye’nin hemen her yerinden insanların tespit edip önerdiği jeolojik miras alanları var. Ve hala öneri yapabiliyorsunuz. Bugün gidip biri bir şey bulduğu zaman buraya öneri yapabiliyor.

-Botan Kanyonu ve Taşbaşı ile ilgili olarak, Siirt’teki ilgili birimler tarafından bu dernekle iletişim kurulup, Botan Kanyonunun hızlı bir epirojenik hareketin, yani arazinin toptan yükselmesinin çarpıcı bir ürünü olarak Anadolu’nun doğusundaki iç kuvvetlerin şiddetini yansıtan ve aynı zamanda adeta katmer gibi kat kat görünen kalker ve kısmen anhidrit(bir nevi tuzlu alçıtaşı) kayaçlarından dolayı karstik erimelerle mağaralar ve Deliklitaş’taki doğal köprü gibi dış kuvvetlerle karstik olarak süslenmiş ilginç bir yapı olarak, jeomiras listesine alınması önerilerek, bu öneri ile ilgili çalışma ve gelişmeler ısrarla takip edilmelidir.