Mevsimlerin belirgin yaşandığı, bizim gibi; Orta Kuşakta bulunan ülkelerde ve özellikle karasal iklimlerin belirgin ve çok etkili olduğu Orta Asya’nın geniş bozkır bölgelerinden, İran’dan Orta Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyanın karasal iklim bölgelerinde; coğrafi olarak “Ekinoks” diye adlandırılan 21 Mart tarihinde, uzun kış gecelerinin aşılıp, nihayet gündüz ve gecenin eşitlendiği 21 Mart günü, Farsça “yeni gün” anlamına gelen “Nevruz” kutlamaları yapılmaktadır.
-Coşku ve sevinçle, baharın karşılandığı şenliklerin sebebi, 21 Mart’tan itibaren güneş ışınlarının daha dik açılarla gelip, gündüzlerin uzamaya başlaması sonucu adeta kış uykusuna yatmış doğanın ısınmaya başlayıp, yeniden canlanmasıdır.
-Bir de geleneksel olarak 1 Mayıs tarihinde kutladığımız,” Bahar Bayramı”, var.
-Mayıs ayının başlamasıyla birlikte iyice ısınan havalar ülkemizde Mayıs’ın ilk haftasının Pazar’ın da başlayıp, Pazartesi ikindi zamanına kadar “Hıdırellez”de açık alanlarda çalgılı çengili bir biçimde coşkuyla kutlanmaktadır.
-Bu sene sert bir kış görmememize rağmen; bahar aylarına girdiğimiz halde, hava bir türlü bahar seviyesinde ısınmadı.
-Adeta; fazla soğuk geçmeyen kış günleri, soğuklarını bahara saklamış gibi oldu ve gayet soğuk bahar günleri yaşadık.
-Bu nedenle olsa gerek; baharın coşkuyla kutlanacak günleri olan, “Nevruz”, “Bahar Bayramı” ve “Hıdırellez” arada kaynadı gitti.
-Bunun sebebi, mevsimlerde bir kayma görülmesi olabilir. Bu nedenle, bundan sonra kış, ilkbahara, yaz ise sonbahara gitgide sarkarak, bahar mevsimleri kısala kısala neredeyse ortadan kalkabilir. Olan, kutladığımız bahar bayramlarına olacak gibi.