-Atatürk ne demiş ? “Bir Hatırlayalım. “Ben, sporcunun; zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” M. Kemal Atatürk’ün, söylediği bu veciz sözlerle, neyi ima etmeye ve vurgulama çalıştığına kısaca değinecek olursak.
– Akıllı sporcu, hangi branşta olursa olsun, aklı sayesinde kendini disiplinize eder, korur ve geliştirir. Çevikliği sayesinde rakiplerine üstünlük sağlar ve güzel bir ahlaka sahip olursa; spor ruhunu bozmadan rekabetin dozunun bilinciyle, gayet centilmen olur.
-Ben de bunun benzeri bir sloganı uyarlayarak, daha genel bir bir biçimde; içtimai, yani toplumsal hayata dair, ezcümle (bilhassa); “İnsanın; zeki, aktif ve vicdanlısı en makbuludür ” diyebilirim.
-İnsanlardaki düşünme melekesi (yetisi) akli kapasite ve aklı kullanma becerisi olan zekaya bağlıdır. Bu da standart bir şey değildir. Haliyle, insandan insana değişkenlik gösterir. Zeki insanların, doğru ve dengeli düşünebilme kabiliyetleri, daha doğru ve kapsamlı düşünceler üretebilmelerine ve mümkün olan en doğru yöntemlerle bu düşüncelerin pratiğe yani hayata geçirilmesine imkan sağlar.
-Aktif bir insan olmak, birçok işin tetiklenmesini sağlar. İnsanları boş oturmaktan alıkoyarak bir devinim sağlar. Akli melekelerini sürekli açık tutar. Miskin ve uyuşuk olmayı bertaraf eder. Aktif olmak, akli melekeleri sürekli açık tutmayı sağlarken, bedeni de aklın emrettiklerine amade ederek, enerjik tutar. Çalışma hızı ve temposunu arttırır. Üretimin dinamosu olan, aktif insanlar; çalışkanlıklarıyla adeta arılar gibi üreterek, insanlara ve insanlığa somut katkılar sağlarlar.
-Vicdan ise ; insandaki en önemli denetim mekanizmasıdır. Bir muhasebe unsurudur. İnsanları; zararlı ve negatif işler yapmaktan alıkoyar. Kötülükleri frenleme aracıdır.
-İşte bu üçü bir arada; bir insanda toplanırsa, insanlığa en faydalı ve hayırlı olanı budur.
-Allah, tüm çalışanlara zihin açıklığı ile sağlık ve sıhhat versin, vicdanla ve irfanla hareket etmeyi nasip eylesin.