-Bazı insanlara bakıyorum da bir konuda ya da alanda kendilerini çok iyi yetiştirmekle beraber, toplum ve yaşam ile ilgili başka başka birçok konuda kendilerini ciddi manada eksik bırakmış durumdalar. Bir konuda; usta, uzman, hatta ihtisas sahibi olmanın elbette yadsınacak bir tarafı yoktur. Bilakis; insanın en azından bir alanda kendini çok iyi yetiştirmesi; çevresine ve diğer insanlara vereceği hizmetler ve sağlayacağı faydalar açısından çok çok önemlidir. Lakin insan sosyal bir varlıktır. Çevresiyle yeterince iletişim kurabilmesi ve kendine sunulan imkân ve hizmetlerden daha etkin faydalanması için dahi olsa, başka başka alan ve konularda en azından temel bilgi mahiyetinde de olsa, ön bilgilere sahip olması gerekir. Ayrıca birçok konuyu anlayamama; beraberinde sürekli nükseden anlaşmazlıkları getirecektir.
-Hayat çok kapsamlıdır ve yaşadığımız Tekno çağda gittikçe daha komplike, yani bütüncül bir karmaşa haline dönüşmektedir. İçinde bulunduğumuz “Bilgi ve İhtisas Çağında” çok daha fazla uzmanlık alanı ortaya çıkıp, genişleyen bilim alanları bölünerek yeni yeni ihtisas konuları ortaya çıkmıştır. Ancak, bu durumdan ötürü; bir konunun uzmanı iken başka birçok konunun cahili olan çokça insan türemiştir. Bu beraberinde ciddi bir koordinasyon problemi, yani; beraberce uyumlu hareket etme zorluğu ve sıkıntısı getirmektedir. Örneğin; çok iyi bir matematikçi veya fizikçinin; kendi alanına çok fazla eğilmesinden ve başka konulara neredeyse hiç vakit ayırmamasından mütevellit; sosyal bir mevzu hakkında hiç bir bilgi ve fikrinin olmamasın, hayatla ilgili basit bir hususu bile anlamasını zorlaştırdığı gibi. Oysa bu uzmanımız çok zeki bir insan, lakin bazı konulara hiç zaman ayırmamış olmasının sonucu bu. Bu sorun daha çok teknik meslek ve alanlarda faaliyet gösterenlerde zuhur etmektedir.
-Başarı olmaları için, çocuklarımızı bir alana ya da belirli alanlara yönlendirirken, sosyal açıdan da çok yönlü olmaları için; onlara imkânlar sunmalı ve teşvik etmeliyiz. Aksi takdirde zamanında, bir hocamızın bize söylediği gibi, bir uzvu mesela eli çok iyi gelişmiş ve güçlenmiş, lakin ayakları, bedeni ve belki de bütün vücudunun diğer parçaları güdük ve zayıf kalmış olur, böylesi yanlış tarzda yetişenin. İşte hocamızın anlatmak istediği bu tür bir sakatlığa meydan vermemek için, çocuklarımızın çok yönlü yetişmesi ve geniş bir genel kültür yelpazesine sahip olması için, doğru bir yaklaşım göstermek suretiyle, evlatlarımızı yönlendirip, onlara çeşitli yönlerde imkânlar sağlamalıyız. Bu açıdan, bizler de birçok yönümüzü göstererek, çocuklara rol model olmalıyız.