Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirtli Hemşerimiz Murat Akdemir’in Kaleminden: Kitelden, Perde Pilava; Zengin Siirt Ev Mutfak Lezzetlerini Ekonomiye Kazandırma Vaktidir

-Siirt’in geleneksel yemeklerinden Kitel için, coğrafi işaretleme ile tescil başvurusu

-Siirt’in geleneksel yemeklerinden Kitel için, coğrafi işaretleme ile tescil başvurusu yapıldığı haberi beni ziyadesiyle memnun etti.

-Geçen yazımda, Siirt’in ne kadar zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu, Siirt’in plakasına atfen, 56 adet güzel mutfak ürünümüzü listeleyerek ifade etmiştim.

-Şimdi, bu güzel lezzetleri afiyetle yememizin ötesinde, bunları çeşitli şekillerde ekonomiye kazandırmanın ve bilhassa ev hanımlarımıza bu cihetle gelir kazandırmanın yollarını arama ve geliştirmenin vaktidir.

-Hep birlikte duyuyor ve şahit oluyoruz ki; Bolu mutfağı, Antep mutfağı, Adana, Hatay ve Urfa gibi birçok memleketimizin yöresel lezzetleri öne çıkıp, esnafına, imalatçısına ve hatta dağıtıcısına kadar çok güzel gelirler sağlıyorlar. Bu iş; sadece mutfak ürünlerinin satışıyla kalmayıp, o memleketlerin tanıtımına ve turizmine çok büyük katkılar sağlamaktadır. Sırf bu lezzetleri yerinde tatmak için, bir sürü turist bu memleketleri ziyaret etmektedir. Buna, hep birlikte şahit oluyoruz.

-Bu anlamda, Siirt mutfağı da bu saydığımız ünlenmiş yöreler kadar, belki de daha fazlasını hak ediyor. Hatay’dan sarılan dönerlerin, Maraş dondurmasının, Adana ve Urfa kebaplarıyla Adıyaman çiğköftesi ve daha birçok ürünün, nasıl büyük bir piyasa oluşturduğunu ve Avrupa ülkeleri ve birçok dünya ülkesine dahi; nasıl pazarlandığının bilgisi, malumunuzdur.

-Büryan ve Perde pilavından sonra Kitel için Coğrafi işaretlemeyle ilgili tescil başvurusu, Siirt’e çok şey kazandıracaktır. Sırada; “Sumak Ekşili ve Parça Etli Siirt Dolması” olabilir. Çünkü lezzet ve usul bakımından diğer yörelerden çok farklı. Yeter ki bu iş, sadece kâğıt üzerinde bırakılmasın ve bir formalitenin ötesine geçirilerek; bu ürünlerin imalat ve dağıtımının yaygınlaşması adına teşvik ve desteklerle geliştirilsin.

-Kadın kooperatifleri ve halk eğitim kurslarıyla başlatılacak hamleler; evlerde ve imalathanelerde, binlerce kadının bu işlere vakıf bir şekilde, vasıflı insanlar olarak üretime katılıp, gelir elde etmelerini sağlayacaktır. Yeter ki; yapılacak kapsamlı organizasyonlarla, ürünlerin tanıtımı, muhafazası ve dağıtım iyi bir şekilde yapılsın. Siirt’in dışında yaşayan ve bilhassa İstanbul ve Yalova’daki bayan kardeşlerimiz de bu işe dahil edilebilip, kapsam daha da genişletilebilir.

-Tıpkı; geliştirilen Siirt fıstığı ekim sahalarının yaptığı büyük katkı ve tanıtım gibi; mutfak kültürümüze dair yapılacak bu ekonomik hamlenin, Siirt’e çok şey kazandıracağından şüphe yoktur.