-Karadeniz’in hamsi festivalleri, Adana kebap vs. gibi festivaller; bu bölge ve yöre yemeklerinin tanınmasında çok büyük rol oynamaktadır.
-Her gün; en az 2 ya da 3 öğün yediğimiz çeşitli yemekler, bizim temel ihtiyacımızın başında gelir.
-Yediğimiz yemeklerin yapılışında kullanılan malzemeler ve yemek hazırlama yöntemleri ülkeden ülkeye bölgeden bölgeye ve yöreden yöreye değişebilmektedir.
-Bu açıdan; ülkelerin millileşmiş yemek çeşitleri vardır.
-Mesela İtalyanlarda makarnalar, Çinlilerde pirinç ağırlıklı, Meksikalılarda acı soslu yemekler, Türklerde Kebap ve köfteler gibi.
-Türkiye’den örnekleyecek olursak; Akdeniz ve Ege Kesimlerinin zeytinyağlıları, Adana ve Şanlıurfa’dan bize doğru uzanan bölgede; Güneydoğunun kebapları, ciğer şişleri, lahmacunları, Karadeniz’de ise; hamsi yemekleri sıralanabilir.
-Güneydoğu’nun kendi içinde; Şanlıurfa’nın isotlu lahmacun ve çiğköfteleri, Diyarbakır’ın ve Mardin’in kaburga dolmaları, Siirt’in sumak ekşili parça etli dolmaları, büryanı, perde pilavı, kitelleri yöresel anlamdaki çeşitliliği gösterir.
Adana, Gaziantep, Şanlıurfa ve kısmen de olsa Mardin ile Adıyaman yöresel yemekleriyle, Siirt’e göre daha fazla tanınmış ve ses getirmiştir.
-Bu illerimizin yöresel yemekleri adeta birer sektör haline gelmiş ve bu yörelerin insanlarına önemli kazanç kapıları oluşturmuştur.
-Mahalli Yemekler açısından Siirt’in tanıtıp popüler hale getirebildiği büryanın dışında, onlarca farklı ve lezzetli yemeği yeterince tanıtılamadığı için, ülkemizde fazla bilinmemektedir.
-Siirt’te yaklaşan ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel İjgor Bayramında eskisi gibi şenlikler yapılıp, bu bayram gününde; adet üzere eskiden her evde pişirilen bumbar (cokat)’lar bir festival havasında büyük kazanlarda pişirilip, insanlara ikram edilebilir.
-Yanlış hatırlamıyorsam İjgor Şubat Ayını 2. haftasının pazartesi gününde kutlanıyordu. Her yıl o günlerde esen rüzgârlara, bu hava; İjgor havası denilirdi. Bu gelenek canlandırılıp, Siirt’in parça etli nefis bumbar yemeği, tanıtılabilir.
-İstanbul Fatih’teki Siirtlilerin meskeni durumundaki, Kadınlar Pazarında, orada sektör haline gelmiş zengin yemek konseptlerimizin tanıtılması için, Büryan ve Siirt Yemekleri festivali düzenlenerek; Siirt yemeklerinin tanıtımına katkı sağlanabilir.
-Hali hazırda düzenlenen ve daha da yaygınlaştırılarak düzenlenecek olan Siirt Fıstığı ve Pervari Bal festivalleri vesilesiyle; festivale katılanlara Mahalli yemeklerimiz servis edilerek, tanınırlıkları artırılabilir.
-Nihayetinde, başta; Kültür ve Turizm kuruluşları olmak üzere, vakıf ve derneklerle; ilgili birimlerin bu konuya hassasiyet gösterip, tertipleyecekleri organizasyonlar, eminim çok faydalı olacak ve Siirt’imizin tanınmışlığına ciddi katkılar sağlayacaktır.