-Araştırma sonuçları ve istatistikler açıklandıkça; Siirt’in sosyal ve ekonomik açıdan mevcut durumu matematiksel olarak, somut bir biçimde ortaya serilmiş oluyor.
-Sonuçlar iyi olmayınca da, insan ister istemez memleketi için üzülüyor.
-Bir müddet önce, yapılan bir araştırmaya göre; Siirt, 81 il arasında, yaşam kalitesi ve standartları bakımından Muş, Hakkâri ve Şırnak ile son sıraları paylaşarak 78. olmuştu.
-Bunun üzerine, dayanamayarak; Siirt’in 78. olarak, bu derece çok gerilerde kalması, potansiyeli yüksek olan ilimize hiç de yakışmamış şeklinde bir yazıyı kaleme almıştım.
-Bugünlerde; TÜİK tarafından 81 ile ait işgücüne katılma oranları, bir başka deyişle işsizlik oranları açıklandı. Maalesef Siirt’in yine Türkiye’nin en olumsuz durumda olan illerinin başında geldiği görüldü.
Şöyle ki; TÜİK’in Nisan 2024 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları 10 Temmuz 2024’te yayımlandı. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,4; mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl işgücü) ise yüzde 25,2 seviyesinde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 37,5 ile “Mardin, Batman, Şırnak, Siirt’te hesaplandı. İşsizlik verilerini, iller bazında açıklayan Türkiye İstatistik Kurumuna göre işsizlik oranının en yüksek olduğu iller “Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt.”
-Eski dönemlere göre, modern binalara ve çok daha iyi bir alt yapıya kavuşmuş olan Siirt’in, bu denli geri kalması; cidden büyük bir çelişki.
-Bu çelişkiyi doğuran, onlarca sebep sayılabilir. Lakin bana göre; bunun en temel sebeplerinden biri, belki de birincisi; yatırım hacminin düşüklüğü ile birlikte, doğru zamanda ve Siirt’in coğrafi şartlarına uyan doğru yatırımların yapılmayışıdır.
– Siirt’i gerilerden kurtarmak adına, çözüm olarak, “Siirt’e uyan üretim konseptlerine dair bilimsel ve akli bilgilere”, daha önceki birkaç yazımda vurgu yapmıştım.
-Siirt’i çok seviyoruz ve bir zamanların kadim kenti olan Siirt’in, bu kadar geride kalmasına cidden üzülüyoruz.