“Sen ne güzel bulursun
Gezsen Anadolu’yu
Dertlerden kurtulursun
Gezsen Anadolu’yu
Billur ırmakları var
Buzdan kaynakları var.
Ne hoş toprakları var
Gezsen Anadolu’yu”
-Sanırım; Anadolu’ya methiyeler düzen bu güzel şarkı dizelerini, ekserimiz biliriz.
-Farklı güzellik ve ilginç yapılarını saya saya bitiremeyeceğimiz Anadolu’nun, dünya çapında nam salmış, 3 tane ilginç ve görkemli doğal yapı oluşumundan bahsetmek istiyorum, bu yazımda.
-Denizli’ye 18 km mesafede bulunan “Pamukkale”; eşsiz bir görsel yapı oluşturmaktadır.
-Pamukkale; kaplıca tarzında yeraltından kaynayan bol kireçli suların içindeki kalsiyum karbonatların, yamaç boyunca süzülen sular tarafından tepelerin yamaçları boyunca birikmesiyle oluşmuştur ve halen mevcut bu karsik suların biriktirme yapmasıyla tazelenerek beyazlıklarını korumaktadırlar.
-Aynı zamanda, Hierapolis adı verilen bu antik bölgeyi, her yıl yüzbinlerce yabancı turist gezmekte, ondan daha fazla yerli turist de bu görsel şölene şahit olma adına, Pamukkale’yi ziyaret etmektedir.
-Nevşehir İlinin Ürgüp, Göreme ve Avanos kesimlerini kaplayan “Peribacaları”; dünyanın en görkemli ve geniş peribacaları sahasını oluşturmaktadır. İçinde mağaraların rahatlıkla oyulduğu, yumuşak tüflerden oluşan sütunlarla, onları aşınmaya karşı koruyan, şapka şeklindeki siyah renkli bazalt kayalarından oluşan peribacaları tarihte Kapadokya adı verilen, geniş bir bölgeye yayılmış dünyanın en ilginç doğal yapılarındandırlar.
-Peribacalarını oluşumunda; Nevşehir ve Niğde illerinde yer alan volkanik Hasan Dağı ve Melendiz Dağından etrafa yayılan açık renkli yumuşak kül tabakalarının ve koyu renkli sert lav akıntılarının rolü büyüktür. Bu farklı dirençteki tabakaların, yüzey suları tarafından aşındırılmasıyla; peribacaları oluşmuştur. -Ürgüp, Göreme ve Avanos’ta yer alan bu güzel tabloyu yukardan seyretmenin en güzel yolu, balonlarla uçmaktır. Havadaki çok sayıda balonun görüntüsü de ayrı bir ilginç güzellik oluşturmaktadır
-Bitlis Tatvan yakınlarında bulunan Van Gölü kıyısındaki görkemli ve ilginç yanardağ “Nemrut Dağı” da; devasa krateri ve tepesinde kocaman göl ile görülmesi gereken alanlardan biridir. Tarihte, birçok sefer patlayan Nemrut Yanardağındaki son patlama o kadar büyük ve şiddetli olmuş ki, adeta dağın üst yarısı infilak ederek uçup çevreye dağılmıştır.
-Dağın tepesinde muazzam bir krater çukuru oluşmuştur. Coğrafyada, bu dev volkanik çukurlara kaldera adı verilmektedir. Nemrut dağının tepesinde yer alan şahane göl bu vesileyle oluşmuştur.
-Siirt’e yakın sayılan, Nemrut Dağındaki bu görsel şöleni, yanı başımızdaki Bitlis’e gidip, görün ve kaçırmayın derim. Bu arada görkemli Nemrut Dağına araba ile rahatlıkla tırmanılmaktadır. Bu görkemli dağdan, Van yöresindekilerin deniz dediği; Van Gölü manzarasını da yakalamış olursunuz.