Siirt Yemek Kültürüne ait 56 çeşidi sıralayalım,istedik. Burada, 56 rakamı Siirt plakasına ithafen belirlenmiştir. Bu lezzetlerin bir kısmı unutulmaya yüz tutmuş ise de; büryan vs gibileri dünya lezzeti olma yolunda ilerlemektedir.
Bir nostalji olsun ve kültürümüzü unutmayalım adına yaptığımız Siirt lezzetler listesi şöyle;
1-Büryan(Perive),
2-Perde pilav,
3-Kitel,
4-Sumak ekşili etli Siirt dolması,
5-Siirt usulü çarşı kebabı,
6-Kasabıt hanva(Ekşili ciğer),
7-Sever basal (Yeşilsoğanlı bulgur),
8-Imşovşe,
9-Metfune,
10-Sever ış’ireye(Şehriyeli bulgur),
11-Hanfiye(Ekşi yemek),
12-Şorbıt zahtar(Kekik çorbası),
13-Eliye(Keçi kavurması),
14-Lebeniye,
15-Şorbıt şırten,
16-Ebu gannuç,
17-pırtıke,
18-Cokat(Bumbar),
19-Cokat(Etli Sucuk),
20-Perpeğine,
21-Yepreğ şişe(Yarma sarması),
22-Imçerket,
23-Ismeyket,
24-Itruke,
25-Haşvet,
26-Gebole,
27-Sefire,
28-Şem’uniye,
29-Keak tari(teze),
30-Fatayor ımvarkin,
31-Iğbeyz keak(Kuru ekmek),
32-İğbeyz ımrovvoh,
33-Sever maslok,
34-Kıftel leben(Yoğurtlu köfte),
35-Kitel fum(Kavurmalı sarımsaklı köfte),
36-Çılbır,
37-Kahvıt gizven(Menengiç kahvesi),
38-Hımmos ğovğ,
39-Sever lahem,
40-Keffebet,
41-Adesiye,
42-Şişe((Yarma),
43-Aside,
44-Rayoş meketep,
45-Bas’mayat,
46-Şıvandar,
47-Imğellilet,
48-Ça’luk,
49-Taptap,
50-Yağni,
51-Tırnaklı açık ekmek,
52-Iğbeyz u Ijbeyne (sirike),
53-Semen(Tuzlu tereyağı),
54-Zıbde(Tuzsuz tereyağı),
55-Rus(Siirt usulü kelle-paça),
56-Yepreğ varak sılk.
Siirt’in önemli bir ürünü de helva idi. Buna istinaden geçmişte kurulan helvacılar çarşısı; hernekadar Hüsamettin Ören’e ait Ören Helva dışıda helva satıcısı kalmasa da, adını bugüne kadar yaşatmıştır. Siirt’in sembol çarşılarından olan bu çarşıda; günümüzde ağırlıklı olarak peynirciler bulunmaktadır. Susamın bol miktarda yetişmesine bağlı olarak;eskiden çok sayıda helva üretim yerleri varken, bunlardan tutunanlardan biri olan Aparı Helva, marka olarak tüm Türkiye yayılmıştır. -Bu otantik ve zengin mutfağımızın devamı için, unutulmaya yüz tutmuş olan yemeklerin en doğru geleneksel tariflerini kayıt altına almak ve bu yemekleri yapma konusunda marifetli ahçılar yetiştirmek gerekir. Sadece büryan,kitel,bumbar,dolma ve perde pilavla kalmayıp diğer yemeklerin de devamını sağlamak gerekir.Yaşasın ! Siirt kültürü diye.