-Türkiye’deki tatlı sektörüne baktığımızda, bilhassa; Antep Baklavasıyla, Adana Halka Tatlısıyla öne çıkarak, tatlı sektöründe gayet popüler hale gelip, markalaşmak suretiyle; Türkiye geneline ve hatta birçok Avrupa ülkesine kadar şubeleşip yayıldılar.
Yine Hatay künefesiyle, Erzurum dolma kadafıyla, İzmit pişmaniyesiyle, Balıkesir Hoşmerim tatlısıyla isim yapıp, ticari birer kazanç kapısına kavuştular.
-Siirt’in bu konudaki potansiyellerine baktığımız zaman, özellikle çeşit sayısı bakımından çok zengin olduğunu görüyoruz.
-Geçenlerde “Keak Tari ” bir diğer söyleyiş şekliyle; Keak Teze ile ilgili Coğrafi İşaretli Ürün başvurusu yapıldı. Siirt adına yapılan bu tescil başvurusu,İnşallah tatlılarımız konusunda bir ilk olmakla kalmaz da; bunu başkaca birçok tatlımız için yapılan başvurular takip eder.
-Siirt’e has tatlıları listelediğimiz zaman, şöyle uzunca bir liste oluşuyor:
-Standard cevizli ev baklavasının yanı sıra; sarı burma da, bilinen yaygın bir ürün olarak, karşımıza çıkıyor. Ama Siirt kültürüne has tatlılar, çok daha farklı ve sayıca çok daha fazladır. -Pekmez, bulgur ve tereyağı ile yapılan Perpeğine. Yine pekmezle yapılan nispeten hafif tatlılardan Gebole, lokma tatlısından daha da lezzetli olan Sefire, un helvalarının farklı versiyonu Şem’uniye, hamur tatlılarından malzemesi kolay bulunan Imçerket, başta belirttiğimiz gibi tescil başvurusu yapılmış olan;pekmezin sağlıklı olan katkısıyla yapılan Keak tari( Keak te’ze), unutulmaya yüz tutmuş;içi cevizli pekmez tatlısı Keak mıhşi, bol peynirle yapılan Selme.
Tüm bunlar; birbirinden güzel, geleneksel Siirt ev tatlıları.
-Bir de, uğruna Helvacılar Çarşısı oluşturulmuş ve günümüzde endüstriyel ürün haline gelen ve zamanında “Halev Şirine” dedirtmiş, Siirt yöresinin susamlarından yapılan, lifli yapısıyla sahip enfes tahin helvası ve Susamlı helva versiyonu üretimi yapılan en önemli lezzetlerdendir. Yine; buram buram susam kokan, birinci kalite Tahin Helvası imalathaneleri, Siirt’in önemli helva ürteticisi olduğunu gösteriyor.
Bunların hepsi için ayrı ayrı Coğrafi işaret için tescil başvurusu yapılabilinir. Bu güzel ve farklı lezzetlerin hepsi; Siirt’in marka ürünleri olarak tanıtılıp, yaygınlaşabilir. -Görüldüğü gibi Siirt, kendine has lezzetli yemek çeşitlerinde olduğu kadar; tatlı çeşitlerinde de, gayet zengin bir ildir. Bu kültürel ürünlerimize marka değeri kazandırarak, sahaya yansıtmak; Siirt ekonomisine büyük kazanç sağlayacaktır.