– Marmara’nın incisi olarak adlandırılan Yalova; Marmara Denizinin doğu kıyıları ile bu kıyıları kuşatan Samanlı Dağları arasında yer alan kıyı kesimindeki, onlarca kilometre uzunluktaki plajları, dünyanın 4.uzun köprüsü olan Osmangazi köprüsünün hemen dibindeki eşsiz güzellikteki Hersek lagün gölü ve Altınova, Taşova, Çiftlikköy Ovası, Yalova ve Hacımemet Ovası gibi bir dizi verimli mi verimli topraklara sahip ova üzerinde; Çınarcık Koruköy’den başlayıp Teşvikiye, Kocadere plajları sonrasındaki Şenköy Engere Koyu ve Esenköy koylarından Armutlu yarımadasındaki plajlara kadar Marmara standartlarının çok üstünde, sakin kıyılara ve doğal güzelliklere sahiptir.
-İstanbul, İzmit ve Bursa gibi sadece Marmara’nın değil; aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ve sanayi ve ticaret bakımından en hareketli ve önemli olan 3 şehrimizin tam ortasındadır, Yalova.
– Adalar, Pendik ve Kartal başta olmak üzere İstanbul’un binalarını ve Çamlıca kulesini çıplak gözle seyredecek kadar yakınında, İstanbul’unun hemen karşı kıyısında olmanın avantajıyla; geceleri ışıl ışıl parlayan İstanbul manzarasına nazırdır, Yalova.
-Taşköpü iskelesinden Feribotla yarım saatte, köprüden ise 10 dakikada ulaşılmaktadır, Yalova’dan İstanbul’a. Öte yandan Bursa ve İzmit’e 40 dakika mesafededir Yalova.
-Yalova’nın bir ucundan diğer ucuna kadar Samanlı dağlarının zirvelerini ve yamaçlarını kaplayan eşsiz ormanlar; yeşilin tonlarıyla Yalova’yı yeşile boyarken, denizin mavisiyle bütünleşerek Yeşil-mavi bir bant oluşturmaktadır. Yalova’nın münferit köylerine uzanan yeşil-mavi yol güzergâhları; mavi kıyıyla güzelim yeşil ormanları bağlamaktadır.
-Eşsiz ve ünlü kaplıcalara sahip Termal’e ve hemen tepesindeki Uveyzpınar’a ve oradan Sudüşen şelalesi uzanan yeşil-mavi yol, hatlarından sadece birisidir. Çınarcık’ın üst kısımlarındaki Teşvikiye kent ormanı, Çifte şelale, Dipsiz göl ve Delmece yaylasına uzanan bir yeşil-mavi yol daha var. Ayrıca Kirazlı köyü boyunca Elmalık’taki seyir tepesi olan İstikan Tepeye uzanan başka bir yol da doğa harikası ormanlar içinden eşsiz bir deniz manzarası sunmaktadır. Kurtköy’e doğru uzanan ve Yalova’nın tam merkezine inen dere boyunun kaynak kesimlerinde, Yalova merkezinin hemen üstünde yer alan Esadiye köyünden geçen sakin ve doğası bozulmamış gezi güzergâhları da bu türdendir.
-Zamanında Bizans krallarının şifahanesi olup, Osmanlı zamanı; Valide Sultanlara ilave hamamlar inşa edilen ve en son yaptırdığı Termal köşkü ve yolu boyunca kilometrelerce uzunluktaki bir mesafe boyunca diktirdiği çınar ağaçlarından ve eşsiz bir ormanın içinde yer alan kaplıcalara yaptırdığı ve günümüze kadar aslını ve güzelliğini korumuş peyzaj çalışmalarında anlaşılacağı gibi; Atatürk’ün güzelliğine hayran kaldığı, Türkiye’nin en gözde ve tanınmış yerlerinden birisidir Termal kaplıcaları.
-Şifalı olan mide ve göz suları ile nefese iyi gelen buharı ile ilginç ve farklı bir yapı göstermektedir; tarihi Termal kaplıcaları.
-Armutlu kaplıcaları da, güzel bir kıyıya ve plajlara sahip olan Armutlu’yu gözde ve kıymetli bir yer yapmaktadır. İstanbul’dan yaklaşık bir saat gibi bir zamanda, feribotla direkt ulaşım sağlanması, Armutlu yoğun bir turistik alan yapmaktadır.
-Deniz ve sahil turizmi açısından; Altınova’nın Kaytazdere ve Altınkum sahilleri, Çiftlikköy’de Siteler ve Sahil mahallesi boyunca uzanan plajlar, Yalova Merkezinde meşhur ve apayrı bir hikâyesi olan Atatürk’ün yaptırdığı ve bir anıt çınara dokunmamak için, yürüterek yer değiştirdiği Yürüyen köşk bölgesindeki plaj ile Tigem sahilleri, Koruköy plajlarının yanı sıra, Armutlu plajları ile birlikte, Esenköy plajları birbirinden güzel ve özel olmakla birlikte, kilometrelerce uzunluğa sahip olan ve Teşvikiye ve Kocadere yalılarına kadar uzanan plajlarıyla Çınarcık, yazın tam bir küçük Antalya yoğunluğu yaşamaktadır.
-İşte, bu güzellikleri ve özellikleri ile Yalova, Siirtlilerin gözdesi durumuna gelmiş ve her geçen gün Yalova’yı ziyaret edip gezmeye gelen Siirtliler de belirgin bir artış olmasının yanı sıra, Yalova’ya yerleşen Siirtlilerin sayısı, on binleri bulmuştur.