Baktığınızda Siirt, adeta Yalova’ya taşındı dersiniz. Siirt’teki Güres Caddesinin muadili, Yalova’daki Fatih Caddesi olmuş. Tek fark Fatih Caddesinden deniz görünür. Bu cadde boyunca Siirt’teki tanıdıklarınızdan fazla Siirtliye rastlarsınız. Caddedeki esnaf sayısı 50-60 dükkân, mağaza ve bürodan oluşuyor şimdilik ve sayı gittikçe artacak. Zaten caddenin son kısımlarındaki esnaf, neredeyse tamamen Araplardan oluşuyor. Tabi bize ait olan Mimarlık, müteahhitlik, inşaat ile harita mühendisliği ve eksperlik, sigorta vs. işlere ait ofisler de doğal olarak Fatih Caddesinde bulunuyor. Siirt’teki Bahçelievler mahallesine emsal, Yalova’da tıpkı Siirt’teki gibi adı Bahçelievler mahallesi olan bir mahalle; Yalova’ya yerleşen ilk Siirtlilerin en çok yerleştiği mahalle olmuş. Buradaki evlerin belirli bir bölümü bir iki sokak ötedeki sahilden dolayı deniz görüyor. Görmeyenler de buram buram yosun ve iyot kokan denizin kokusu alıyorlar. Yalova merkezinin en turistik mahallesi de burası. Siirtlilere ait dernek ve vakıf binaları da bu mahallede bulunuyor. Geçende mahalle muhtarlığıyla Siirt Derneğinin tam karşısında, kayınbiraderim Erdem Erden’e ait Marmara Sahil Oteli’nin açılışını kalabalık bir hemşeri katılımıyla yaptık.
-Siirt’teki Çarşı Camiinin emsali, Yalova Merkez Camii ki; Biz bu camiye de kendi aramızda Çarşı Camii diyoruz. Geçen de büronun önünde sohbet ederken, kıymetli müftümüz Baki Bilgili ağabeyimizle bunun sohbetini ve esprisini yaptık. Hatta ben, Baki ağabeye Yalova’da Siirt’teki Cumhuriyet Caddesindeki Sevenci Camii’nin muadili hangi camidir? diye sordum.
Zira; Yalova’da Baki ağabeylerle yakın yerde oturuyoruz. Hangisi deyince, ben de ona benim evin hemen arkasında yer alan mescit tarzındaki Selahattin Camii dedim. O da onayladı. Cumhuriyet Caddesi demişken; Yalova’da da tıpkı Siirt gibi, merkezden yukarıya doğru uzanan ve adı Siirt’teki emsali gibi Cumhuriyet olan bir cadde var. Şehrin yukarısında, tıpkı Siirt’teki gibi köhnemiş eski mahallede bulunan Cumhuriyet İlkokulu var. Siirt nüfusu ile Yalova nüfusu birbirine yakın. Şimdilik Yalova’daki Siirtlilerin sayısı 10 bini geçkin ama yakında 20 bin olması da mümkün. Zira; Son dönemlerde bilhassa İstanbul’da yaşayan Siirtlilerden Yalova’ya büyük bir teveccüh var. Bunda, İstanbul’un trafik ve kargaşasından duyulan rahatsızlığın büyük bir rolü var. Baktığınızda; Yalova’da en az Siirt kadar sakin ve huzurlu. Tabi turistik olduğundan yaz aylarında Yalova’nın nüfusu ikiye katlanıyor. Yalova’yı Siirt’ten ayıran en önemli farklara gelince; Havası çok daha nemli, yazı gayet serin, etraf göz alabildiğince ormanlarla kaplı, nüfusunun büyük bir kısmı kozmopolit ve yabancıların sayısı çok fazla. İstanbul, Bursa ve İzmit gibi 3 büyükşehirin tam ortasında bir şehir. Siirt gönüllerimize taht kurmuş, Yalova ise yaşadığımız şehir. Siirt doğduğumuz, Yalova doyduğumuz şehir. Yalova’dan kucak dolusu selamlar olsun Siirt’e ve dünyanın dört bir tarafında yaşayan Siirtlilere.