-Naçizane biçimde benim de yazılarımın yayınlandığı, Siirt’imizin güzide gazetesi olan Siirt Gazetesinde, Siirt’imizin doğa harikası 2 ilçesi olan Pervari ve Şirvan ile ilgili yayınlanan bir haber, bizleri gayet üzmüş, adeta içimizi acıtmıştır.
-Hatırlatma babında, haberi olduğu gibi tekrar aktaracak olursak, haber birebir şöyleydi.
-“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Türkiye İstatistik Kurumu ile beraber yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Türkiye’nin en az gelişmiş ilçeleri belirlendi ve Siirt’in iki ilçesi de listede yer aldı.
Söz konusu çalışmada ilçelerin ulaşım eğitim sağlık ve altyapı durumları incelenerek belirli bir puan üzerinden değerlendirmeleri yapıldı. Türkiye’deki bütün ilçeler söz konusu değerlendirmede incelendi. Puanlama Usulüne göre en az gelişmiş 10 ilçe belirlendi. Listede Siirt’ten iki ilçe bulunuyor.
Yapılan araştırmalar neticesinde söz konusu ilçelerin tamamının Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerine bağlı olan ilçeler olduğu tespit edildi.
Söz konusu araştırmanın yapılmasının sebebi ulaşım altyapı Eğitim ve Sağlık imkânlarının Türkiye’nin tamamında belirli bir standarda ulaşmasını sağlayabilmektir.
İşte Türkiye’nin en az gelişmiş olan ilçeleri:
Harran (Şanlıurfa)
Pervari (Siirt)
Gerger (Adıyaman)
Hazro (Diyarbakır)
Tekman (Erzurum)
Şirvan (Siirt)
Hamur (Ağrı)
Karayazı (Erzurum)
Hani (Diyarbakır)
Akçakale (Şanlıurfa)”
-Pervari’nin gelişmişlik açısından geri kalmasının doğal ve beşeri sebeplerini irdeleyecek olursak.
-Pervari açısından, Herekol başta olmak üzere, Toros Dağlarının oluşturduğu yüksek topoğrafya yani yer şekilleri; ulaşımı zorlaştırmakla kalmayıp, eğim çokluğu ve iklim soğuması ile oluşan yoğun kar yağışı nedenleriyle, tarım ürünlerinin yetişmesini zorlaştırıp, büyük ölçüde sınırlandırmaktadır. -Soğuk olan Pervari Yöresinde odun temini nedeniyle bitki örtüsünün tahribatı sonucu şiddetlenen erozyon, toprak örtüsünün çoğunu yok edip, çıplak kayalıklarla kaplı verimsiz alanlara sebep olmuştur.
-Soğuk dağ iklimi Pervari’deki yaşamı ve ekonomiyi zorlaştırmaktadır.
-Konum olarak Pervari’nin Siirt merkezinden uzak oluşu ve etrafındaki yüksek dağlar yüzünden başkaca şehir yerleşmelerine bağlanamaması, ulaşım açısından en büyük olumsuzluklardır. Kışın oluşan yoğun kar yağışları, ulaşımın aksamasına sebebiyet vermektedir. Bunların hepsi Pervari’yi olumsuz etkileyen doğal koşullardır.
-Bir de ağalık müessesi gibi beşeri açıdan zuhur eden bir takım olumsuzluklar var. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yeterince gelişememesi ile ticaretin zayıf olması beşeri açıdan başkaca sıkıntılardır.
-Ancak; Türkiye çapında marka olmuş ve dünya çapında marka olmayı hak eden Pervari Balı ve yaylalardan dolayı büyük hayvancılık potansiyeli ve Botan mecrasındaki gayet büyük hidroelektrik gücü nedeniyle, yapımına devam edilecek dizi barajlar ve tanıtımla öne çıkarılacak eko-turizm yani doğa turizmi ile Pervari gelişmeye gayet müsaittir.
-Tiftik keçileriyle, Zivzik Narı, İskambo Pekmezi gibi nadide ürünleriyle, bakır madeni ve araştırılmaya muhtaç daha birçok maden potansiyeliyle; Siirt’e gayet yakın bir mesafede oluşu ve buz gibi suları sayesinde pirinç üretimi ve alabalık üretimine çok uygun olan Şirvan’ın, geliştirilmesi çok daha kolaydır.
-Şirvan ve Kormas kaleleri ile kadim bir geçmişe sahip olan Şirvan; doğa harikası şelale ve piknik alanlarıyla turizme açılmalıdır.
-Bu konularla alakalı olarak, yapılacak ilk ve önemli hamle; akıcı ve gerçekçi master planlar oluşturmaktır.