Yapmış olduğumuz haberde; Siirt Gazetesinin 1938 tarihli koleksiyonunda “Siirtli ilk bayan öğretmen”den bahseden bir haber vardı. İşte, Siirt’in Cumhuriyet tarihinin en önemli tanıklarından olan Gazeteniz SİİRT’İN 1938 yılında yayınlanan konuyla ilgili haber:
SİİRT’TEN İLK OLARAK BİR BAYAN ÖĞRETMEN YETİŞTİ
Ulus gazetesinin 11 Ağustos 1938 tarihli nüshasında İzmir kız öğretmen okulunun 1938 yılı mezunları listesinde yakından tanıdığımız bir ailenin kızı bayan NEZİHE GİRGİN’İN adlarını okuduk. Cumhuriyetimiz Türk kadınlığına hakkını vermiş olduğu günden itibaren kadınlarımızın hayata atılmağa başlamış olduklarını ve bir erkek gibi yüklenmiş oldukları vazifeleri başardıklarını da görüp iftihar ediyoruz.
Siirtli bayan Nezihe Girgin’in de bu yıl mezun olan öğretmenler sırasında bulunuşu Siirt’te ilk kadın öğretmen olarak yetişmesi ve vazife vermek için de memleketine tayininden dolaylı memnunuz. Bayanı cumhuriyet devrinde memleketinden ilk olarak yetişmiş olmak bahtiyarlığına nail olduğundan tebrik eder ödevlerinde başarılar dileriz.
***
Yine Gazeteniz SİİRT’İN 1938 yılı arşivinde Siirtli ilk Bayan Öğretmenin NİŞAN TÖRENİYLE ilgili bir haber vardı. O haber de şöyleydi:
NİŞAN
Arkadaşımız Öğretmen Fikri Güner’le, Öğretmen Nezihe Girgin’in nişan törenleri 17.09.1938 geçen Cumartesi günü gecesi saat 20:00’de Halkevi salonunda 200 davetlinin iştirakıyla icra edildi. Yeni kurulacak olan yuvaya saadetler dileriz.
***
Meslek hayatlarında bilahare Nezihe Girgin (GÜNER) o yıllardaki adıyla (YENİ İLKOKULU) günümüzdeki adıyla (14 EYLÜL İLKOKULU)’na (BAŞÖĞRETMEN), eşi Fikri Güner de Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yaptılar. Rahmetle anıyoruz ifadeleriyle yayınlandıktan sonra elinde Siirt’le ilgili birçok tarihi fotoğraf bulunduran hemşerimiz Faik Kuzu, habere destek amaçlı olarak bu fotoğrafları muhabirlerimize ulaştırdı.
1938 yılında Siirt Sakarya İlkokulunda Çekilen fotoğrafta, ayakta soldan üçüncü Fikri Güneri. (Fikri Güner. Siirt’in ilk kadın öğretmeni Nezihe Güner’in (GİRGİN) eşidir.
Siirt’te Milli bir Bayramda çekilen fotoğrafta, sağdaki Nezihe Güner, yanındaki ise Sevim Ergin ( Siirtliler kendisine uzun boylu olması nedeniyle Sevim lakabını takmıştır.)
Yeni İlkokulu’nda çekilmiş çok eski bir fotoğraf ve 4 numarada Nezihe Güner bulunmaktadır.
Ön sağdaki Sevim Ergin (Uzun Sevim) yanındaki Mukaddes Atalay, arkalarındaki Nezihe Güner.. Fotoğraf Siirt Yeni İlkokulu’nda Öğretmenlerle birlikte çekilmiştir.
Katkılarından dolayı Siirt’in sevilen tarih arşivcisi hemşerimiz sayın Faik Kuzu’ya okuyucularımız adına teşekkür ederiz.