Siirt, asırlar boyu geniş coğrafi bir bölgenin ilim ve irfan merkezi oldu.
En ücra köylerinde bile faaliyet gösteren dünün medreseleri, günümüzün de üniversitelerinde yetişen cenaheyn yani hem pozitif ve manevi bilim dallarında uzman kişiler, Mısırdan İstanbul’a kadar çok geniş bir coğrafyada insanları aydınlatmaya çalıştılar.
Geçtiğimiz yüzyılda her şey bir anda değişti. Medreseler kapandı. Yerlerine yeteri kadar yeni okullar kurulamadı.
Yeni harfleri öğrenecek ortam ve öğretmen bulamayan halk eğitimden ve okumadan zorunlu olarak soğudu.
Ancak her şey aslına rücu eder sözü çoğu zaman gerçekleşir. İşte son yıllarda Siirt’te bunun canlı örneğini düzenlenen kitap fuarlarında görüyoruz.
Siirt gibi küçük ve coğrafi olarak sapa bir ildeki kitap fuarını, sosyal medyanın yıkıcı tahribatına rağmen 200 bini aşkın kişi ziyaret edip, kitapların büyülü aydınlık dünyasında zaman geçiriyor, yazarlarla tanışıp, kitap imzalatıyorsa önemli bir göstergedir.
Bu yıl onuncusu düzenleniyor olmasına rağmen ilginin giderek artmasıdır. Çoğunluğu çocuk ve genç olmak üzere her yaştan insan fuarları ziyaret ediyor.
Bunu Siirt’in aydınlığa olan sonsuz hasreti olarak görebiliriz. Siirtli kitaba, bilgiye, aydınlığa olan hasretini kitap fuarında gidermeye çalışıyor.
Umarım bu ilgi hep devam eder ve Siirt eski aydınlık konumuna kavuşur. Yine Siirt’ten yetişen bilim insanları geniş bir coğrafyaya yayılarak günümüzün bilimsel gerçekleri ışığında insanlarını aydınlatır.
Son olarak Vali Dr.Kemal Kızılkaya’nın şahsında bu fuarların düzenlenmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Daha nice fuarları yaşamak dileğiyle.