Siirt’te 65 yıllık kalaycı ustası Rıdvan Çelik, bakırcılık mesleğinin gelecek nesillere aktarılması için çabalıyor. Mesleğini ayakta tutmaya çalışan Çelik, Siirt’te çalışma hayatını sürdürüyor. Kalaycılık mesleğine çocuk yaşında başlayan Çelik, Siirt’te tarihi bir dükkanda çalışmaya başladı. Ustasından öğrendiği kalaycılık sanatını geliştiren Çelik, 65 yıldır bakırcılık mesleğini yaşatıyor. Bakır eşyaların kalaylanması, tamiri ve yenilenmesi işlerini yapan Çelik, müşterilerinden gelen siparişleri de yapıyor.
Bakır hakkında birçok bilgi veren Çelik, “Küçük yaşından beri bu işin içindeyim. 65 yıldan beri bu işi yapıyorum. Bakırcılık sağlık açısından çok önemli bir meslektir. Hangi yemeği yaparsan yap çok lezzetli olur. Ama bakırın ince olmaması gerekiyor. Bakır ince olursa bir işe yaramaz. Bakırı kalın olursa kalayda güzel tutar. Daha uzun ömürlü olur. Bakırda pişirilen yemek hem lezzetli olur. Önceden bakır kullanılırdı. O yüzden de hastalıklar bu kadar yaygın değildi. Ama şu an hastalıklar çok fazla. Bakırda pişmeyen yemek maalesef ki lezzetli olmaz. Peygamber efendimizde bakırda yemek pişirin demiş. Fakat şimdi yapan yok. Adam yetişmiyor. Benim bakırcı arkadaşlarım vefat etti. Onların yerine geçen hiç kimse olmadı” ifadelerini kullandı.