Daha önceki haberlerimizde defalarca dile getirildi. Siirt İli sınırları dahilinde (DELİKLİTAŞ) diye bir mevki yoktur. Ancak, bu yanlış ısrarla tekrar edilmekte ve RASIL HACAR (TAŞBAŞI) ile HACARIT-IL MABĞUŞE (DELİKLİTAŞ) birbirine karıştırılmaktadır.
Konuyla ilgili sürekli uyarılarımız üzerine bu hatayı işleyen yetkililer de hatalarından dönmüş ve Siirt Belediyesi karşısındaki alanda yön gösteren tabelalarda üzerinde (DELİKLİTAŞ) olan levhayı kaldırarak RAS-IL HACAR (TAŞBAŞI) tabelasını koymuşlardı.
(Bunun ne önemi var) diyenler olabilir. Aksine, çok önemi var. Çünkü bunun böyle işlenmesi, tarihi gerçekleri saptırmaktır. Daha önce de yazdık, RAS-IL HACAR (TAŞBAŞI) Botan çayına nazır yüksek bir kayalığın adıdır. Bu kayalıktan kuşbakışıyla Botan Çayının ihtişamı gözler önüne serilmektedir.
HACARIT-IL MABĞUŞE (DELİKLİTAŞ) ise bir zamanlar Siirt ile Bitlis arasındaki bir mevkiin adıydı. Burada elle oyulmuş gibi bir kayalık olduğu ve bunun için bu mevkie HACARIT-IL MABĞUŞE (DELİKLİTAŞ) adı verildiği anlatılır.
19’uncu yüzyılın başlarında Ruslar, Osmanlı İmparatorluğunun topraklarını işgale başlamış ve Bitlis-Siirt hududundaki DELİKLİTAŞ mevkiine kadar ilerlemişlerken, 1917 yılında ülkelerinde ihtilalin başlaması üzerine geri çekilmişlerdi. Rus birliklerinin Bitlis-Siirt hududuna kadar ilerlemeleri üzerine, o zamanın yetkilileri elleri silah tutan gençler haricinde çocukların, kadınların ve yaşlıların Siirt’i boşaltmalarını istemişlerdi. O yıla, yine o yılların Siirtlilerinin tabiriyle SENET-İL HACİR (HİCRET YILI) denmektedir.
Ülkelerinde patlak veren ihtilâl üzerine, Rus askerleri geri çekilince, köylere çekilmiş olan çocuklar, kadınlar ve yaşlılar Şehre geri dönmüşlerdir.
Yıllar önce Siirt-Bitlis illeri sınırında bulunan HACARIT-IL MABĞUŞE (DELİKLİTAŞ) ise bilahare yapılan yol çalışmaları sırasında yok olmuştur. Yani, artık Siirt-Bitlis hududunda da DELİKLİTAŞ yoktur.
Siz TAŞBAŞINA, DELİKLİTAŞ adını verirseniz, bütün bu gerçekleri unutturmuş olursunuz. Oysa Siirt tarihinde Rus işgalinin önemli bir yeri vardır. O yıllarda Bitlis’ten sonra Siirt’in de işgal edilmesi ihtimaline karşılık Siirt Şehri boşaltılmış ve bir hicret hali yaşanmıştır. Hicret yılıyla ilgili anlatılan bir hayli anekdotlar vardır. Keşke, imkân olsa da o anekdotlar toplansa, Rus askerlerinin zulümlerinden kaçmak isterlerken, hicret yolunda eşkıyalar tarafından yapılan talanlar dile getirilse…
Sonuç itibarıyla özellikle gazeteci ve muhabir arkadaşlarımıza diyoruz ki, lütfen bir daha TAŞBAŞI ile DELİKLİTAŞ’I birbirine karıştırmayın.