Adını Şirvan’a bağlı Dişlinar (Zivzik) köyünden alan, ince kabuğu, kırmızı iri taneleri ve kendine has aromasıyla rağbet gören nar hasadı tamamlandı. Hasadın ardından narlar kentteki yaş sebze ve meyve haline getirildi.
Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, ilimizde son yıllarda çeşitli projelerle sulama imkanlarının arttığını belirterek, üreticilerin fıstık, buğday, arpa ve mısırın yanı sıra, kentin önemli tarımsal ürünü zivzik narını da yetiştirdiğini söyledi.
2023 yılında yağışların yeterli düzeyde gerçekleşmemesi üzerine, rekoltenin 2022’ye göre az da olsa düştüğünü belirten Günbat, “İl genelinde 11 bin ton dolayında üretimimiz oldu. Özellikle İstanbul, Bursa ve Van’a sürekli nar satışı yapılıyor ve bozulmadan tazeliğini aylarca koruyabiliyor” dedi.
Zivzik narının genellikle iç piyasada tüketildiğini ifade eden Günbat, Siirtlilerin yaşadığı kentlere de satışının yapıldığını söyledi.
IRAK, İRAN VE SURİYE’YE DE SATILIYOR
Günbat, narın iç piyasanın yanı sıra, komşu ülkelere de gönderildiğine dikkat çekerek: “Zivzik narı ülkede sadece Siirt’te yetişen bir ürün. Akdeniz, Ege ve İç Anadolu’da yetişen narlardan daha farklı. Narı güzel kılan da ince kabuğu ve iri tanesi. Irak, İran ve Suriye gibi komşu ülkelere de talep üzerine satışını yapıyoruz. Buradan tarıma dayalı yatırım yapmak isteyen sanayicilere sesleniyorum; Siirt’te nara yönelik yatırım düşünülebilir. Organize Sanayi Bölgesinde buna yönelik altyapımız mevcuttur” dedi.