Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fırınlardaki yoğunluk doruk noktasına ulaştı. Hem ekmek hem de güveç pişirme taleplerinin arttığı bu dönemde, fırıncılar zamanla yarışıyor.
Siirt’te Ramazanın en belirgin ritüellerinden biri haline gelen güveç telaşı, fırıncılar için büyük bir yük oluşturuyor.
Mahalle sakinlerinin ısrarla iftar saati öncesi güveçlerini almak istemesi, fırıncıların temposunu artırırken, fırın içinde büyük bir yoğunluk oluşturuyor. Her Ramazan tekrar eden bu sahne, Siirt’te fırınların en zorlu zamanlarını yaşamasına neden oluyor.
Fırıncılar zamanla yarışıyor
Hem ekmek hem de güveç pişirmek isteyen mahalle sakinleri, özellikle iftara yakın saatlerde fırıncıları adeta zamana karşı yarışa sokuyor. Saat 18.00’de güvecini almak isteyen vatandaşların ısrarı, fırınlarda yoğunluğun en üst seviyeye çıkmasına neden oluyor.
20 yıldır fırıncılık yapan Şeker Acar, Ramazanda yaşadıkları yoğunluğu şu sözlerle anlattı: “Bu Ramazanda da yine çok yoğunuz. Güveç yoğunluğu had safhada. Üst üste güveçler gelmeye devam ediyor. Az önce bir güveç tepsisi daha geldi ve yine saat 6’da çıkması isteniyor. Kimse 5’te çıkmasını kabul etmiyor. Ramazan başladığından beri kendi evime bir tepsi güveç yapamadım. Mahalleli ve arkadaşlar bırakmıyor. Normalde bir tepsi yemeğin pişme süresi 1,5 saat ama güvecin pişme süresi 2,5 saat. Fırının içi güveç kaplarıyla doldu, ekmekleri nereye sığdıracağımı bilemiyorum. Allah hem bizim hem de mahalle sakinlerinin yardımcısı olsun.”