Lansman konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, Lalehan ve Hesta markalarının ortaya çıkış hikayesini anlatarak, ürünlerle ilgili detaylı bilgi verdi. Ardından konuşmasına şu şekilde devam etti; “Siirt Üniversitesi Kamu-Üniversite Sanayi İş Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜSİMER) bünyesinde 2021 yılında dezenfektan üretimi ile çalışmalara başladık. Daha sonra Siirt’in yöresel ürünlerinden olan fıstığı kolonya ile buluşturma fikrinden yola çıkarak KÜSİMER’in ortaya çıkardığı ‘fıstık kolonyasının’ üretimi ile çalışmalara devam ettik. Ardından üretimimiz ‘limon kolonyası’ ile devam etti. Yine Siirt’in yöresel ürünlerinden olan ‘bıttım sabunu’ üretimini yaptık. Ürünlerimizi teknolojik ve yöresel yöntemler ile üretmekteyiz. Devamında ise şu an lansmanını yapıyor olduğumuz iki markamız Lalehan ve Hesta için 13 ayrı kalemde ürünler ürettik.
Ürünlerimiz; bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, yoğun çamaşır suyu, cam sil, sıvı sabun, pas ve kireç çözücü, çok amaçlı temizlik malzemesi, yağ çöz, şampuan, bıttım sabunu, yüzey temizleyici, fıstık ve limon kolonyası.
Şimdi burada bunların tanıtımını yapıyor olmaktan dolayı gururlu ve heyecanlıyız.
Siirt’in yerel marketlerinden biri olan Murat Market raflarında satışına başladığımız Hesta markamızın diğer yerel ve zincir market raflarında olması için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra Siirt’te bazı esnaflarımız, devlet kurumlarından Sağlık İl Müdürlüğü ve Kurtalan Öğretmenevi gibi birçok kuruluşta, Hesta ürünlerimiz kullanılmaktadır.
İlk ihracatımızı Libya’ya Ağustos ayında, Lalehan markamız ile başlattık ve ürünlerimizin Almanya, Rusya, Irak, Sudan, Cezayir ve Lübnan’da satışı için görüşmelerimiz devam ediyor. Lalehan ve Hesta satışlarımız yurtiçi ve yurtdışında devam etmektedir.
Üniversitemiz bünyesinde üretimi yapılan 13 kalem ürün sayısını arttırarak yeni formülleri hayata geçirmek için AR-GE çalışmalarımız devam ederken AR-GE çalışmalarında anti-fungal ve doğal anti-bakteriyel temizlik malzemelerinin üretim çalışmaları devam etmektedir. Bunlara ek olarak, KÜSİMER ile hem üretiyor hem de öğrencilerimize üniversite bünyesinde pratik bilgileri teoride kullanabilecekleri bir alan yaratıyoruz.
İsrail menşeili ürünlerin boykot edildiği bu dönemde Siirt Üniversitesi olarak, İslam dünyasının içinde bulunduğu şartları da dikkate alarak bilgili, cesaretli ve samimi olmaya mecburuz. Küresel pandemi döneminde olduğu gibi yine bu dönemde de elimizi taşın altına koyarak uygulamaya geçen çözümler ürettik ve üretmeye de devam edeceğiz. Bu anlamda “İsrail ürünlerine alternatif bulamıyoruz” diyen herkesi Siirt Üniversitesi tarafından üretilen yerli ve milli ürünlerimizi kullanmaya davet ediyorum. Kısaca “İsrail’e Karşı Boykota Yerli Çözüm SİÜ’den.”
Lansmana katılan Cumhurbaşkanı Eski Başdanışmanı Yasin Aktay, “Taşrada üniversite olur mu? diye soranlara cevaben taşra üniversitelerimizin bugün gelişmelerini ve başarılarını konuşuyoruz. Dünyaca bilinen Oxford, Harvard gibi üniversiteler de taşra üniversitesi olarak kurulmuştur. Bugün geldikleri noktayı hep beraber görüyoruz. 2007’de kurulan Siirt Üniversitesi, aynı dönemde kurulan üniversiteler arasında birçok alanda birincidir. Bunu gururla söyleyebiliriz. Bu anlamda bir katkımız olmuşsa ne mutlu bizlere ki zaten taşrada kurulan tüm üniversitelerin gelişmesini kendine dert edinen biriyim. Çünkü üniversite bir ülkenin beynidir, aklıdır, stratejisidir. Bu akıl, ilim ve strateji ile sanayi gelişecek, şehir gelişecek yani fikriyatı ve felsefesi gelişecek… Bu anlamda Siirt Üniversitesi her alanda ilerleme kaydetmektedir. Bunları gözlemliyor ve bundan dolayı da çok mutlu oluyorum. Üniversitelerin misyonu olması lazım diye her zaman konuşuyor, düşünüyoruz. Bugün burada İsrail’in yaptıklarına karşı ne yapabiliriz diye sorduğumuzda; İsrail ürünlerini boykot edebiliriz diyoruz. Peki bunu nasıl ve hangi ürünleri kullanarak yapacağız? İşte bunları üniversiteler yapacak. Üniversitesin misyonu da tam olarak budur. Üniversiteler şehrin hem ekonomik kalkınmasına yardımcı olurken bilimsel bilgiler ışığında yeni şeyler ortaya koyması gerekiyor diyoruz; Siirt Üniversitesi bugün bu misyonunu gerçekleştirdiğini görüyorum. Bu boykotun daha etkili olabilmesi için alternatif ürünlerin de geliştirilmesi gerekiyordu peki, kim geliştirecek? Tabi ki üniversite geliştirecek. Bu lansmanda bu tür ürünlerin karşımıza çıkacağından haberimiz yoktu. Bundan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu ve çalışmalarından dolayı Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak’ı ve emeği geçen herkesi tebrik ederek, Siirt Üniversitesi’nin çalışmaları ile gurur duyduğunu belirtti.
Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, “Üniversiteler okuduğunu ve düşündüğünü uygulamaya geçirdikçe hem işlerimizi kolaylaştıran çözümler üretiyorlar hem de üniversitelerin vazgeçilmez olduğunun altını bir kez daha çizmiş oluyorlar. Hayatın içine kazınan temizlik malzemelerinin, üniversite bünyesinde ve yöresel özelliklerin de içine katılarak yeni ürünler ortaya konup hem hiç piyasaya hem de dış piyasaya çıkacak şekilde Kimya Mühendisliği ve KÜSİMER olarak akademisyen ve öğrencilerin bildiklerini vurgulayıp, ürün olarak ortaya çıkarmalarının çok kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi. Ardından başta Rektör olmak üzere emeği geçen tüm akademik kadroya ve öğrencilere şükranlarını sundu.
Üniversite Akademisyenlerinden Doç. Dr. Orhan Baytar Ürünler Hakkında Detaylı Bilgi Vererek KÜSİMER bünyesinde üretilen ve lansmanı yapılmakta olan Lalehan ve Hesta markaları ile üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiyi vererekisteyenler için de SİÜ E-Satış mağazasından (https://www.siuesatis.com/) satın alabileceklerini belirtti.