Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Dicle Elektirik Reklam
Yusuf Salih ARITÜRK
Yusuf Salih ARITÜRK

SURİYE İÇİN SİYASİ ÇÖZÜM

Evdeki hesap çarşıya uymayınca Suriye’deki mevcut yönetimi devirme hedefi gecikti ve bu gecikme, komşu ülkede yaşanan olaylarda daha çok sayıda insanın ölümüne yol açarken, milyonlarca Suriye’liyi de başka ülkelere göç etmek mecburiyetinde bıraktı. Suriye krizi halen çözümlenmiş değildir ve Rusya’yı ziyaret eden  Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın Putin ile yaptığı ikili görüşme ve iki ülke heyetleri  arası görüşmeler sonrasında  liderlerin birlikte düzenledikleri basın toplantısında yaptıkları açıklamada; “Suriye’de siyasi çözüme odaklanmada mutabakat sağlandığını” dile getirdiler.

İki ülke arasındaki münasebetlerin çok daha iyi noktalara taşındığının ve komşu ülkeyle kriz  öncesi duruma dönüldüğü ifade edilirken, bundan sonraki süreçte her alandaki ilişkilerin daha da güçlendirileceğinin de vurgulandığı, aynı açıklamalarda gözlemlendi. Kamuoyumuzda Erdoğan-Putin görüşmesinin olumlu geçtiği belirtilirken, Trump-Putin arasında gerçekleşen görüşme sonrasında liderlerin; ”Suriye’de askeri çözüm söz konusu değil…” açıklamasında bulunmaları nedeniyle Sayın Erdoğan’ın yaptığı seslendirmeden de söz ediliyor. “Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini… Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler maalesef farklı söyleniyor ama uygulama farklı oluyor..” sözleriyle Erdoğan’ın gösterdiği tepkiye hak verenler; “Suriye’nin toprak bütünlüğünü dikkate alan bir siyasi çözümün gecikmesiz olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Komşu ülkede binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarcası ülkelerinden göç ederek başka ülkelere sığınmak mecburiyetinde kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın buyurduğu gibi, madem ki Suriye’de askeri çözüm söz konusu değil, o halde niçin bunu dile getirenler orada asker bulunduruyor?..” sözlerini seslendiriyorlar.

Ortadoğu üzerinde oynanan çirkin oyunlar yüzünden bu bölge coğrafyasında yer alan bazı ülkelerin  ödedikleri ağır bedelleri görmeyen göz yoktur ve söz konusu çirkin oyunların senaryolarını yazanlar, kendilerinin hiç bir sorumluluğu olmadığı edasıyla hareket ediyorlar. Yıllardır bölgemizde yaşanmakta olan gönül dağlayıcı olayların kritiği yapıldığında, dökülen kanların ve diğer tüm olumsuzlukların çıkar çatışmalarından kaynaklandığı gerçeği dışında başka bir gerekçenin söz konusu olmadığına hükmedilecektir sanırım. Hem madem ki Suriye’de askeri çözüm söz konusu değil, sözü edilen siyasi çözümün gerçekleştirilmesi için ne bekleniyor?

Sorunun çözümü uzadıkça, Suriye halkı bedel ödemekten kurtulmayacak ve yaşanan olumsuzluklar, diğer komşu ülkelere de zarar vermeye devam edecektir. O halde, “siyasi çözüm” ifadesini lafta bırakmayarak bir an önce gereği yerine getirilmelidir diyorum ama bu konuda gösterilmesi gereken samimiyet konusunda tereddüt  içinde olduğumu da vurgulamadan geçmeyeceğim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER