Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihten Günümüze: “Kuşbakışı Filistin” Sergisi ve Paneli

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin topraklarının tarihsel, politik ve kültürel bağlamda nasıl gözlemlendiğini ele alan “Kuşbakışı Filistin” sergisine ev sahipliği yapıyor. Hem somut hem soyut anlamda havadan bir bakışın sonuçlarını gözler önüne seren sergi, 19 Mart 2025 tarihinde ANAMED’de ziyaretçileriyle buluşacak. “Kuşbakışı Filistin” sergisi, ANAMED Oditoryumu’nda serginin ana temalarını tanıtan bir panel ile açılacak. Herkesin katılımına açık olan panelde Türkçe simultane çeviri sağlanacak.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin topraklarının tarihsel,

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin coğrafyasına geçmişten günümüze süregelen havadan bakışın eleştirel bir gözle incelendiği yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 19 Mart 2025 tarihinde ANAMED’de ziyaretçileriyle buluşacak olan “Kuşbakışı Filistin” adlı sergi, 25 Ocak 2026 tarihine kadar görülebilecek.

Küratörlüğünü Yazid Anani, Zeinab Azarbadegan, Zeynep Çelik ve Salim Tamari’nin; yardımcı küratörlüğünü ise Asma’ Al-Mozayen’in üstlendiği sergi; arşiv materyalleri, fotoğraf albümleri, kitaplar, belgeler, mektuplar, videolar ve sanat eserlerinden oluşan bir seçki aracılığıyla bu bakışın tarihsel ve çağdaş görünümünü inceliyor.

“Kuşbakışı Filistin” sergisi, ana temalarını ve argümanlarını tanıtan bir panelle açılacak. Küratörlerden Yazid Anani ve Zeynep Çelik’in ortak açılış konuşması ile başlayacak olan panelde serginin Ramallah’taki A.M. Qattan Vakfı’nda 2021 yılında ilk kez sergilenmesinin ardından İstanbul’da ziyarete açılma süreci paylaşılacak.

Yazid Anani ve Zeynep Çelik’in konuşmalarının ardından, serginin farklı temalarını ele alan bireysel sunumlar yapılacak. Bu temalar arasında Nabi Musa ve Nabi Rubin’in mawasim ritüelleri ve bunların zamanla siyasileşmesi, 20. yüzyıl başındaki Osmanlı altyapı projeleri, 19. yüzyıl sonundan günümüze hava teknolojilerinin kullanımı, yerleşik söylemleri sorgulayan belgesel temelli sanat eserleri yer alacak. Küratörlerin konuşmalarını takiben, Hanan Toukan ve Rana Barakat, serginin daha geniş bağlamını tartışarak Filistin direnişinde sanatın farklı yönlerini katılımcılarla paylaşacak.

“Kuşbakışı Filistin”, küratörlerin tanımladığı altı ana tematik bölüm aracılığıyla, yukarıdan bakış ile yeryüzünde yaşanan gerçeklikler arasındaki ilişkiyi araştırarak dönemin öyküsünü ortaya koyuyor. Sergi, sömürgeci bakış açısı ve yerel direniş arasındaki mücadelenin izlerini sürerken, demiryolları ve kentsel altyapıdan askeri tesislere ve arazinin dönüşümüne kadar olan süreci tüm boyutlarıyla sorguluyor.

Sergide Yer Alan Sanatçılar: Amer Shomali, Andrew Yip, Dia’ Azzeh, Fares Shomali, Forensic Architecture, Gian Spina, Jack Persekian, Kamal Jaafari, Lumière brothers, Mahmoud Alhaj, Mohanad Yaqubi, Nida Sinnokrot, Raed Helou, Riwaq–Centre for Architectural Conservation, Sophie Halabi, Zeina Zarour

PROGRAM: 

Tarih: 19 Mart 2025, 11:00

Yer: ANAMED Oditoryumu

11:00 – 11:10 Karşılama Konuşması

Chris H. Roosevelt (ANAMED direktörü)

11:10 – 11:20 Konuşmacıların Takdimi

Asma’ Mozayen (asistan küratör)

11:20 – 11:30 Açılış Konuşmaları

Yazid Anani, Zeynep Çelik (küratörler)

11:30 – 11:40 Sahil Şeridi Sufi Dini Merasimleri ve Karnavalesk

Salim Tamari (küratör)

11:40 – 11:50 Çölde Osmanlı Modernitesi

Zeynep Çelik (küratör)

11:50 – 12:00 İmparatorluk Gözetimi ve Halk Direnişi Teknolojileri

Zeinab Azarbadegan (küratör)

12:00 – 12:10 Anlatısal Bir Çekişme Alanı: Havadan Belgeleme

Yazid Anani (küratör)

12:10 – 12:30 Soru ve cevap

Buket Coşkuner (oturum başkanı, ANAMED yöneticisi)

12:30 – 12:45 Kahve arası

12:45 – 13:15 Gazze’den Sonra: Söylemin Sıradanlığı ve Temsilin Kusurları

Hanan Toukan (kapanış konuşmacısı)

13:15 – 13:45  Aşağıdan Filistin: Farklı Perspektiflerle Düşünmek

Rana Barakat (kapanış konuşmacısı)

13:45 – 14:15 Soru ve cevap

Buket Coşkuner (oturum başkanı, ANAMED yöneticisi)

Küratörler Hakkında: Zeynep Çelik, Columbia Üniversitesi’ne bağlı, mimarlık, kent ve görsel kültür üzerine çalışan bir tarihçidir. Akademik çalışmaları, geç Osmanlı İmparatorluğu ve Kuzey Afrika’daki Fransız sömürgelerine odaklanmaktadır. En yeni kitapları Europe Knows Nothing about the Orient: A Critical Discourse from the East, 1872-1932 (2021) ve About Antiquities: Politics of Archaeology in the Ottoman Empire (2016) adlı eserlerdir. Çelik, Guggenheim Bursu, American Council of Learned Societies Bursu, National Endowment for the Humanities Bursu, Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora unvanı, Vehbi Koç Ödülü, Sarton Madalyası (Gent Üniversitesi), Giorgio Della Vida Ödülü (UCLA, 2019) ve Tamayouz Ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibidir.

Salim Tamari, IPS kıdemli araştırmacısı ve Kudüs Çalışmaları Enstitüsü’nün eski direktörü ve Jerusalem Quarterly dergisinin eski editörüdür. Birzeit Üniversitesi’nde sosyoloji alanında emekli profesör olup, kentsel kültür, siyasal sosyoloji, biyografi ve sosyal tarih üzerine birçok eser kaleme almıştır. Doğu Akdeniz’in sosyal tarihi üzerine de çalışmalar yapmaktadır. En son yayınları arasında Camera Palestina: Photography and the Silenced History of Palestine (2022) ve The Great War and the Remaking of Palestine (2020) bulunmaktadır.

Zeinab Azarbadegan, Oxford Üniversitesi Asya ve Ortadoğu Çalışmaları Fakültesi’nde British Academy doktora sonrası araştırma bursiyeridir. Bloodless Battles: Contested Sovereignty between the Ottomans, the Qajars, and the British in Ottoman Iraq (1831-1908) adlı doktora tezi, Columbia Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından 1800’den itibaren en iyi siyasi tarih tezi olarak 2022’de Howard and Natalie Shawn Ödülü’ne layık görülmüştür. Çalışmaları Philological Encounters, Journal of Ottoman and Turkish Studies Association ve Jerusalem Quarterly gibi akademik dergilerde yayımlanmış, ayrıca Russian-Arab Worlds: A Documentary History adlı derleme kitapta yer almıştır.

Yazid Anani, Ramallah merkezli bağımsız bir küratördür. 2016-2024 yılları arasında Ramallah’taki A.M. Qattan Vakfı’nda Kamu Programları Direktörü ve Baş Küratör olarak görev yapmıştır. 2007-2016 yılları arasında Birzeit Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Kentsel Planlama ve Peyzaj Yüksek Lisans Programı’na katkıda bulunmuştur. 2010-2012 yılları arasında Uluslararası Sanat Akademisi Filistin’in Akademik Konseyi Başkanlığını yapmış ve 2009-2015 yılları arasında burada ders vermiştir. Çok sayıda serginin küratörlüğünü yapmış, çeşitli yayınlara katkıda bulunmuş ve birçok akademik sunum gerçekleştirmiştir.

Koç Üniversitesi Hakkında:1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye’ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 44 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin yüzde 65’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören 9.000’in üzerinde öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 20.000’in üzerinde öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye’deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.

Koç Üniversitesi ANAMED Hakkında:  Anadolu’nun geçmişi hakkındaki bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla 2005 yılında kurulan akademik araştırma merkezi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki Koç Üniversitesi’ne bağlı bulunan uluslararası bir bilim, araştırma ve kültür kurumudur. Merkez, tarih öncesi çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar, Türkiye’nin tarihi, sanat tarihi, arkeolojisi ve diğer tüm ilgili disiplinlerin araştırılması ve desteklenmesinin yanı sıra kültür mirası yönetimiyle müzecilik çalışmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaşması için bilimsel bir platform oluşturur. ANAMED, Türkiye’den ve diğer ülkelerden yılda yaklaşık otuz araştırmacıya akademik çalışmalarını desteklemek amacıyla doktora ve doktora sonrası bursları sağlar. Kurulduğu 2005 yılından bugüne kadar çeşitli ülkelerden 400’e yakın bilim insanı, merkezde çalışmalarını yürütme olanağı buldu. Türkiye’nin kültür mirası üzerine uzmanlaşmış yerli ve yabancı araştırmacılara burs sağlamak, kütüphane hizmetleri sunmak, halk katılımına açık sempozyum, konferans, çalıştay gibi toplantılar düzenlemek, Anadolu medeniyetleriyle ilgili sergiler ve bilimsel yayınlar yapmak Merkez’in ana faaliyetleri arasındadır.

A.M. Qattan Vakfı Hakkında:1993 yılında kurulan Vakıf, Birleşik Krallık’ta kayıtlı bağımsız bir hayır kurumudur (No. 1029450). Yolculuğu 1998 yılında Filistin’de (No. QR-0035-F) başlayan Vakıf emeklerini o zamandan beri Filistin’de ve daha geniş Arap dünyasında kültür, eğitim ve sanat alanlarında hizmet vermeye adamıştır. Misyonu, bilgi üretimi için canlı ve zenginleştirici bir ortam oluşturarak, özgürlüğü benimseyen, açık diyaloğu teşvik eden ve bilim, sanat ve edebiyata derin bir değer veren bir toplum geliştirmektir. Bu vizyon, karmaşık ve çeşitli Filistin ve Arap bağlamına derinden kök salmıştır. Bugün, Al-Qattan Vakfı, dünya çapındaki Filistinlilerin yararına iki ana program aracılığıyla hizmetlerini sunmaktadır. Ramallah ve Gazze’deki kültür merkezlerimizin yanı sıra Birleşik Krallık’taki Mosaic Rooms aracılığıyla faaliyet göstermektedir. Uzun vadeli girişimlere olan sarsılmaz bağlılığıyla, Vakıf sanatçılar, kültürel aktörler, eğitimciler, öğrenciler, çocuklar ve aileleri üzerinde olumlu etki yaratan projeler ve etkinlikler yürütmektedir. Sanat, kültür ve eğitim alanlarına ilgi duyan geniş bir yelpazeyle farklı disiplinlerde etkileşim kurmaktadır.