21 Mart ve 23 Eylül günleri Tillo’da yaşanan IŞIK OLAYI ile yine gündeme gelen Tillo ilçemiz, Türkiye’nin en küçük ilçeleri arasında yer almaktadır. Köyleriyle birlikte toplam nüfusu 5 bini bile sulmayan bir ilçe. Akyayla, Fersaf, Hatrant, İkizbağlar Sinep ve Taşbalta adlarında 6 köyü var. Köylerin toplam nüfusu 2 bin kadar.
Bir küçük ilçe ama Türkiye çapında şöhreti olan, yılda 1 milyona yakın turistin ziyaret ettiği mübarek bir belde. Tillolular, Türkiye’nin, hatta dünyanın dört bir yanına yayılmışlar.
Tillo’yu turistik açıdan önemli kılan, beldenin manevi dinamikleri. İslamiyet’in ilk yıllarından beri bir ilim merkezi konumunda. Hazret-i Hamza’nın, Hazret-i Ömer’in, Hazret-i Abbas’ın soyundan gelen köklü ailelere sahip.
Tillo’nun, şöhretine şöhret katan isimler arasında İsmail Fakirullah Hazretleriyle, talebesi İbrahim Hakkı Hazretleri başı çekerler. (Yılın ilk ışığı üstadımın başına doğmazsa ben o güneşi neyleyeyim) diyerek kurduğu mekanizmayla pozitif ilim alanındaki dehasını da kanıtlayan İbrahim Hakkı Hazretleri’nin çok sayıda eserleri arasında bir de (MARİFETNAME) adını verdiği meşhur eseri bulunmakta.
Birkaç gün önce gittiğim Tillo’da türbeleri ziyaret ettikten sonra, Kalet-ül Üstada gittim. Hem güneşin doğuşunu, hem de Botan Vadisinin haşmetli görünüşünü seyrettim. Tillo’yu yeterince tanıtabilsek, bu kendisi küçük maneviyatı büyük belde sayesinde turizmde çağ atlardık.
Acaba, Siirtliler olarak Tillo’yu yeterince biliyor muyuz!
SİİRTİMİZİ MÜZESİZ VİLAYET OLMAK AYIBINDAN KURTARALIM!
Bir ara eski Hükümet Konağının Arkeoloji Müzesi olarak değerlendirileceği açıklanmıştı. Gazete olarak Eski ve Tarihi Hükümet Konağımızın Müze olarak değerlendirilmesini ilk olarak biz dile getirmiştik. Gerçekten tarihi bir havası olan böyle bir binanın müze olarak değerlendirilmesi yerinde olacaktır.
Bir ara Şehrimizde bir Arkeoloji Müzesi kurulması için Kültür Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuştu. Ancak, yıllardan beri Valilik yeni binasına taşındığı halde, henüz Müzeyle ilgili gelişme yok. Oysa binasının hazır olması sebebiyle müzenin bir an evvel kurulması gerekmekte. Belki müzeye dönüştürülmesi için eski hükümet konağında bazı tadilatlar gerekecektir. Bunun da pek öyle yüksek meblağda bir ödenek gerektireceği kanaatinde değiliz. Yani, ödenek bulmak öyle zor olmasa gerek. Hatta, ilgili Bakanlık yapmayacaksa, İl Özel İdaresinin bütçesinden de karşılanarak gerekli tadilat gerçekleştirilebilir.
21.yüzyılda müzesi bulunmayan tek il olmak ayıbından kurtulmamız lazım. Müzenin kurulması durumunda, başka müzelere gönderilmiş olan Siirt’e ait tarihi eserleri toplamak da belli bir süreç alacaktır. Tarihi eserlerin ait oldukları yerlerde sergilenmeleri yasal bir zorunluluktur. Bu bakımdan, müzemiz olmadığı gerekçesiyle, başka illere (Batman, Mardin, Diyarbakır, Ankara) gönderilen tarihi eserlerimizin iadeleri de istenmelidir.
Yazımızda belirttiğimiz gibi, müze kurmak için yüksek sayılacak bir ödeneğe ihtiyaç yoktur. Ödenek bakanlıktan istenir. Bakanlık yapmazsa, Valilik, konuya yerel imkânlarla çözüm yolu bulur.
Artık Siirt’i MÜZESİZ VİLAYET olmak ayıbından bir an önce kurtaralım.
TAŞLAMA
MİLLET GEÇİM DERDİNDE,
ONLARIN DERDİ SEÇİM
BAKALIM SANDIKLARDAN,
BU KEZ ÇIKACAKLAR KİM
DİLERİZ Kİ SANDIKTAN
ÇIKSIN EN EHVENLERİ
SANDIKLARIN İÇİNE,
GÖMÜLSÜN KÖTÜLERİ
MİLLET USANDI ARTIK
BİLİN BU İKTİDARDAN
YEREL SEÇİMİ TAKİP
EDECEK “GENEL” İNAN
AKP’Yİ HİZAYA
GETİRECEK BU MİLLET
ŞIMARIKLARI SEVMEZ
ÇOK ŞIMARMIŞLAR ELBET
YEREL SEÇİMLER GEÇSİN,
O ZAMAN ZAMMI GÖRÜN
BUGÜNDEN ZOR OLACAK,
BİLESİNİZ Kİ YARIN
YEREL SEÇİMLER GELDİ,
CÜLUS BAHŞİŞİ GİBİ
BİR ZAM BEKLEMEKTEDİR,
BU ÇİLEKEŞ EMEKLİ
BU YEREL SEÇİM VAR YA
AKP’NİN KADERİ
OLACAK İNAN BUNA
BİLMEKTELER BESBELLİ
AKP ASILACAK
BU YEREL SEÇİMLERE
KADERİ AKP’NİN
YAZILACAK BİR KERE
YORUMLAR