Ülkemiz tarihi, doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan varlıklarıyla dünya çapında bir coğrafya. Bu sebeple “sakin şehir” kavramına da oldukça uygun. Öyle ki dünya genelindeki sakin şehirlerden tam 23 tanesi Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer almaktadır. Mevcut durumda dünya genelindeki sakin şehirlerden 23 tanesi Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer almaktadır.
Türkiye’de Cittaslow üyeliğine sahip yöreler Ahlat, Akyaka, Eğirdir, Gökçeada, Güdül, Göynük, Gerze, Köyceğiz, Halfeti, Mudurnu, Perşembe, Seferihisar, Şavşat, Taraklı, Uzundere, Vize, Yalvaç, Yenipazar. Yurdun dört bir yanındaki kentlerden çeşitli bölgeler Cittaslow ağı içerisinde.
Bir ara TÜBİTAK’ın katkıları, Siirt Valiliği ve DİKA’nın girişimleriyle kurulan Siirt İl Yenilik Platformunda gündeme gelen TİLLO’nun Citta Slow (Sakin Şehir) olması ve bu sayede önemli bir turizm potansiyelinin ortaya çıkması konusundaki teklif gerçekten çok isabetliydi. Ancak ve maalesef, aradan geçen uzun yıllara rağmen bu konuda hiçbir çalışma sergilenmedi, mesafe alınmadı.
Biz iddia ediyor ve diyoruz ki TİLLO, CİTTA SLOW (SAKİN ŞEHİR) OLMAYA EN MÜSAİT YERLEŞİM ÜNİTESİDİR.
İlçe, mevcut durumuyla zaten sakin bir yerleşim merkezi durumunda. Tabii, bu durumu kalıcı ve turizme hitap edecek konuma getirmek için yatırımlara ihtiyaç var. Tillo’nun mevcut durumunu SİT alanı olarak tescil etmek ve ilçenin varoşlarında sakin şehre uygun yeni yerleşim alanları oluşturmak, gerçekten çok yararlı olacaktır.
Türkiye’de (SAKİN ŞEHİR) kapsamına giren ilk yerleşim alanı Seferihisar’dır. Türkiye’deki Sakin Şehirlerin sayıları şimdilik 23’e yükselmiş bulunuyor. İtalya’da doğan ‘yavaş şehir’ akımı giderek yaygınlaşmakta. Artık, yerel üretimlerin, sakinliğin, geleneksel yapıların başrolde olduğu sakin şehirlerle tanışma zamanı gelmiş, geçiyor bile…
Avrupa’da başta İtalya olmak üzere Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç ve İngiltere ile Güney Kore ve Avustralya gibi 25 ülkeden 150 küçük nüfuslu kentin üyesi olduğu ‘Sakin Şehirler’ örgütlenmesine Türkiye’den ilk katılan, İzmir’in Seferihisar ilçesi olmuştu. 2009’da Seferihisar’ın üye olmasının ardından 2011 yazında Muğla’nın Akyaka, Aydın’ın Yenipazar, Çanakkale’nin Gökçeada ve Sakarya’nın Taraklı ilçeleri de (Sakin Şehirler) arasına kabul edildiler.
‘Sakin şehir’ olabilmek için çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite, yerel üretimi korumak, misafirperverlik ve Slow Food aktivitelerinin desteklenmesi adı altında yedi başlıktaki 59 kriterin uygulanması gerekiyor.
Nüfusun elli binden az olması,
Geleneksel yapıların korunması,
Trafiğin azaltılması,
Yerel ürünlerin kullanılması,
Yenilenebilir enerji kullanılması,
Fast Food dükkânları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi,
Eski yapıların restore edilmesi,
Gürültü kirliliğinin engellenmesi,
Hava kalitesinin yükseltilmesi,
Organik ürün üretilmesi,
El sanatlarının korunması gerekir.
Bütün bunların yapılmasına en uygun potansiyelin Tillo İlçemizde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. (EVLİYALAR DİYARI TİLLO)YA YAKIŞAN DA (SAKİN ŞEHİR OLMAKTIR!
Yetkili mercilerin ve ehl-i siyasetin konuya sahiplenmeleri dileklerimizle…