Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

Tillo’ya Yakışan, (Sakin Şehir) Olmaktır!

Tillo ilçemiz, Türkiye’nin en küçük ilçeleri arasında yer almaktadır. Köyleriyle birlikte toplam nüfusu 5 bini bile bulmayan  ilçeye bağlı Akyayla, Fersaf, Hatrant, İkizbağlar Sinep ve Taşbalta adlarında 6 köyü var. Köylerin toplam nüfusu 2 bin kadardır.

Küçük bir ilçe ama Türkiye çapında şöhreti olan, yılda 1 milyona yakın turistin ziyaret ettiği mübarek bir belde. Tillolular, Türkiye’nin, hatta dünyanın dört bir yanına dağılmışlardır.

Tillo’yu turistik açıdan önemli kılan,  beldenin manevi dinamikleridir. İslamiyet’in ilk yıllarından beri bir ilim merkezi konumundadır. Hazret-i Hamza’nın, Hazret-i Ömer’in, Hazret-i Abbas’ın soyundan gelen köklü ailelere sahiptir.

Tillo’nun, manevi dinamikleri arasında Şeyh Hamza El Kebir, Şeyh Mücahit, İsmail Fakirullah Hazretleriyle, talebesi İbrahim Hakkı Hazretleri başı çekerler. (Yılın ilk ışığı üstadımın başına doğmazsa ben o güneşi neyleyeyim) diyerek kurduğu mekanizmayla pozitif ilim alanındaki dehasını da kanıtlayan İbrahim Hakkı’nın çok sayıdaki eserleri arasında bir de (MARİFETNAME) vardır.

Tillo  İlçesi 3647 sayılı kanunla 18 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuştur. (Tillo)  Süryanice bir deyim olup, “Yüksek Ruhlar” anlamına gelir. 1514’te Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sonunda Osmanlı egemenliğine geçen İlçe, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Siirt İli’ne bağlı bir bucaktı. Tillo, Siirt’in üçe bölündüğü kanun çerçevesinde ilçe olmuştur. İlçede büyük mutasavvıfların yaşamış olması Tillo’yu kültür açısından önemli kılmaktadır.

Şimdilerde, Tillo’da kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanacağı söyleniyor. Doğrusunu isterseniz, Tillo’nun tarihi dokusunun bozulmasına karşıyız. Tillo, mevcut durumuyla zaten bir MÜZE gibidir.  Bir ara TÜBİTAK’ın katkıları, Siirt Valiliği ve DİKA’nın girişimleriyle kurulan Siirt İl Yenilik Platformunda gündeme gelen TİLLO’nun Citta Slow (Sakin Şehir) olması ve bu sayede önemli bir turizm potansiyelinin ortaya çıkması konusundaki teklif gerçekten çok isabetliydi. Ancak ve maalesef, aradan geçen uzun zamana rağmen bu konuda hiçbir çalışma sergilenmedi, mesafe alınmadı. Şimdi, kentsel dönüşüm adı altında ilçenin tarihi dokusunun bozulmasından korkuyoruz.

Biz iddia ediyor ve diyoruz ki TİLLO, CİTTA SLOW (SAKİN ŞEHİR) OLMAYA EN MÜSAİT YERLEŞİM ÜNİTESİDİR.

İlçe, mevcut durumuyla zaten sakin bir yerleşim merkezi durumundadır. Tabii, bu durumu kalıcı ve turizme hitap edecek konuma getirmek için yatırımlara ihtiyaç vardır. Tillo’nun mevcut durumunu SİT alanı olarak tescil ettirmek ve ilçenin varoşlarında sakin şehre uygun yeni yerleşim alanları oluşturmak, gerçekten çok yararlı olacaktır.

Türkiye’de (SAKİN ŞEHİR) kapsamına giren ilk yerleşim alanı Seferihisar’dır. Türkiye’deki Sakin Şehirlerin sayıları şimdilik sekize yükselmiş bulunuyor. İtalya’da doğan ‘yavaş şehir’ akımı giderek yaygınlaşmakta. Artık, yerel üretimlerin, sakinliğin, geleneksel yapıların başrolde olduğu sakin şehirlerle tanışma zamanı gelmiş, geçiyor bile…

Avrupa’da başta İtalya olmak üzere Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç ve İngiltere ile Güney Kore ve Avustralya gibi 25 ülkeden 150 küçük nüfuslu kentin üyesi olduğu ‘Sakin Şehirler’ örgütlenmesine Türkiye’den ilk katılan, İzmir’in Seferihisar ilçesi olmuştu. 2009’da Seferihisar’ın üye olmasının ardından 2011 yazında Muğla’nın Akyaka, Aydın’ın Yenipazar, Çanakkale’nin Gökçeada ve Sakarya’nın Taraklı ilçeleri de (Sakin Şehirler) arasına kabul edildiler. Isparta’nın Yalvaç, Kırklareli’nin Vize ve Ordu’nun Perşembe ilçeleri de başvurularına yanıt bekleyen ilçeler arasında.

‘Sakin şehir’ olabilmek için çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite, yerel üretimi korumak, misafirperverlik ve Slow Food aktivitelerinin desteklenmesi adı altında yedi başlıktaki 59 kriterin uygulanması gerekiyor.

Nüfusun elli binden az olması,

Geleneksel yapıların korunması,

Trafiğin azaltılması,

Yerel ürünlerin kullanılması,

Yenilenebilir enerji kullanılması,

Fast Food dükkânları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi,

Eski yapıların restore edilmesi,

Gürültü kirliliğinin engellenmesi,

Hava kalitesinin yükseltilmesi,

Organik ürün üretilmesi,

El sanatlarının korunması gerekir.

Bütün bunların yapılmasına en uygun potansiyelin Tillo İlçemizde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. (EVLİYALAR DİYARI TİLLO)YA YAKIŞAN DA (SAKİN ŞEHİR) OLMAKTIR.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER