Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

Tüketiciler Olarak Haklarımıza Sahip Çıkıyor muyuz!

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’dür. 1985 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla kutlanmaya başlamıştır. Ayrıca, Birleşmiş Milletler aynı yıl Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini kabul etmiştir. Peki, tüketiciler olarak haklarımıza sahip çıkıyor muyuz! Örnekler verelim:

Elektrikler aniden kesilir, kesintiler sırasında, elektrikle çalışan cihazların büyük zarar görür, hatta, o sırada asansörlerde mahsur kalanlar bile olur. Haklarımızı arıyor muyuz.

Oysa (TÜKETİCİ HAKLARI) olarak tanımlanan somut bir kavram vardır. Türkiye genelinde olduğu gibi İlimizde de tüketici haklarını korumakla yükümlü bir komisyon bulunmakta. Üstelik TÜKETİCİ HAKLARININ kanunu bile bulunmakta. 7.11.213 tarihinde kabul edilen (TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN) YÜRÜRLÜKTE BULUNUYOR.

Kanunun amacı; (Kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemek) olarak tarif edilmekte.

Bu kanun çerçevesinde, elektriklerin böyle sık-sık kesilmelerinden, voltajlardaki ani iniş ve çıkışlardan zarar gören elektrikli cihazların zararlarını, ilgili müesseseye ödetmek, yasal bir haktır. Bunu bilmek ve haklarımızı aramak durumundayız

Ayrıca, “ALO TÜKETİCİ HATTI” diye bir telefon hattı bile bulunmakta. Ama bu telefon hattını bilen veya kullanan mağdur hemşerilerimizin sayılarının oldukça düşük olduğunu biliyoruz. Hemşerilerimizin kullanmaları açısından bu hattın her yerde (175)  olduğunu, (Alo Polis), (Alo Jandarma) gibi bedava olarak aranabileceğini de hatırlatmakta yarar görüyoruz.

“Tüketici Hakları hakem heyetine” müracaat edilerek, meydana gelen zararların tazmini, Avrupa Devletlerinde en çok uygulanan hukuklardan biridir. Ama bizde böyle bir hukukun varlığından haberi olan hemşerilerimizin sayıları oldukça az. Bilenler de “NASIL OLSA, DEVLET KURUMUNUNUN ALEYHİNE KARAR ÇIKMAZ” takıntısıyla hareket etmektedirler.

Hemşerilerimizi, tüketici hakları konusunda uyarıyor ve haklarını bilinçli bir şekilde kullanmaları gerektiğini anımsatıyoruz. Bunu bilmek gerekir ki, haklarını en çok arayanlar ve takip edenler, medeni ülkelerin medeni insanlarıdır. Kişilerin haklarını aramaları, bir yerde medeniyetin ve gelişmişliğin göstergesidir. Lütfen, tüketiciler olarak haklarımızı aramak konusunu ihmal etmeyelim. Etmeyelim ki, sürekli kazık yemekten kurtulalım!

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER