TÜRSAB verilerine göre Türkiye’de yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen şehirler sırası ile İstanbul, Antalya, Muğla, Aydın, Edirne, Nevşehir, İzmir, Ankara, Mardin ve Trabzon olarak sıralanmaktadır.
İdrak edeceğimiz 49. Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Siirt’imizde turizminin gelişmesi konusunda neler yapılabileceğine dikkatleri çekmek istedik. Maalesef, Siirt’te bir müze bile yoktur. Bunun için arkeolojik araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan eserler Mardin, Diyarbakır ve Batman’daki müzelerde sergilenmektedir. Bunun için öncelikli olarak İlimizde ciddi anlamda bir müze kurulmalıdır.
Baykan’ın, kendi adıyla müsemma beldesinde Türbesi bulunan ve İslam aleminde (HAYR-ÜT TABİİN = TABİİNLERİN EN HAYIRLISI) unvanıyla bilinen Hazret-i Veyselkarani için her yıl ANNELER GÜNÜNE denk gelen hafta içinde geniş kapsamlı anma törenleri düzenlenmelidir.
Tillo’da, İbrahim Hakkı hazretlerine ait eserlerle, diğer el yazması eserler gün yüzüne çıkarılmalı, özellikle KALET-ÜL ÜSTAD VE KULET-ÜL ÜSTAD arasındaki mekanizmayı tanıtarak bir zamanlar ilimin bir dalı olan HENDESEDE alınmış olan mesafeye dikkatler çekilmelidir. Bütün bunların yanında Veyselkarani Beldesi ve Tillo’nun SİT ALANI ilan edilmeleri için gerekli yasal zeminin oluşturulması konusunda ciddi girişimlerde bulunularak kültürel ve doğal mirasın korunması sağlanmalıdır.
Siirt İl Merkezindeki tarihi camiler asıllarına uygun şekilde restore edilmeli, Etnografya müzesinde bulunan Siirt Ulu Camiine ait minberin de, Siirt’e kurulacak müzede sergilenmesi sağlanmalıdır.
Yine tarihi bir yapı niteliği olan Deyr Mor Yakup Manastırı, bilinen diğer tarihi kiliselerle birlikte restore edilmelidir.
Her biri, tarihi değeri haiz olan Kormas, İrün, Küfre, Kiver gibi kaleler koruma altına alınarak restore edilmeli, halkın ziyaret edebilmesi için yollarının yapılması sağlanmalıdır.
Siirt’in doğal güzellikleri, özellikle TAŞBAŞI gibi harika manzaraya sahip yörelerin klipleri çekilerek sosyal medyada paylaşılmalı, doğa aşığı turistlerin dikkatleri celbedilmeli, yamaç paraşütü etkinlikleri düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.
Artık, tarihi bir kimliği olan KURTALAN ESKSPRESİ ile belli dönümlerde, turizme yönelik seferlerin düzenlenmesi için girişimlerde bulunulmalıdır.
Bütün bunların yanı sıra SİİRT FISTIĞI, PERVARİ BALI, ZİVZİK NARI, BITIM SABUNU, ŞAL-ŞABIK FESTİVALLERİ düzenlenerek, turizmin canlanmasına katkı sağlanmalıdır.
49.turizm haftası kutlanırken altını çizerek anımsatıyoruz. Siirt, zengin potansiyeline rağmen, turizmden en az pay alan bir konumda bulunuyorsa bunun sorumlusu biz Siirtlileriz