Gazeteniz SİİRT gibi, Anadolu Basınının çınarlarından olan BARTIN GAZETESİ 6 Eylül 2023 tarihi itibarıyla yayın hayatında 99. yılını doldurdu ve 100. yayın yılını idrak etti.
Türkiye’de yayınını sürdüren en eski yerel gazetelerden biri Bartın’da yayınlanan (BARTIN) GAZETESİDİR. Neredeyse Cumhuriyetle yaşıt BARTIN GAZETESİ 6 Eylül 1924 tarihinden beri kesintisiz olarak yayın hayatını sürdürmektedir. 4 Eylül 2023 itibarıyla yayın hayatında 100. Yılını idrak etmiştir.
6 Eylül 1924 tarihinde Cemal Aliş (Merhum) tarafından kurulan BARTIN GAZETESİ, Türkiye’de yayınını sürdüren en eski 10 Gazete arasında 2. sırada yer almaktadır. Gazeteniz SİİRT ise sıralamada 7’ncidir.
Bartın Gazetesi Cumhuriyetle yaşıt bir Gazete. Kurucusu Merhum Cemal Aliş TBMM 6. dönem Milletvekillerinden. SİİRT Gazetesi’nin kurucusu Merhum Mehmet Emin Kılıççıoğlu ise 7. dönem Siirt Milletvekili.
BARTIN GAZETESİ, “Şapograf” taş baskı sistemiyle başladığı yayın hayatına eski harflerle 4 yıl devam ettikten sonra 1928 yılında gerçekleşen harf devrimiyle birlikte latin harflerle basılmaya başlanmış.
SİİRT GAZETESİ, nasıl SİİRT için bir Gazetecilik Okulu konumunda olmuşsa, BARTIN GAZETESİ DE, BARTIN’DA GAZETECİLİK OKULU KONUMUNDA OLMUŞTUR. Bartın Gazetesinde köşe yazarlığı yapan Rıfat Ilgaz gibi, Türkiye çapında şöhret bulan yazarlar olmuştur.
Kurucusu Merhum İbrahim Cemal Aliş Sinop Mebusu (Milletvekili) olarak da siyasette önemli hizmetler ifa etmiştir.
Kuruluşundan günümüze kadar 10 günlük periyotlarla yayınını sürdüren Bartın Gazetesinin kurucu sahibi İbrahim Cemal Aliş’in 1977 yılında vefatından sonra Gazetenin sahipliğini, Genel Yayın ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü oğlu Esen Aliş ALİŞ yüklenmiş bulunmaktadır.
Harf devrimine kadar bütün sayıları Arapça dizilip basılan Bartın Gazetesinin, harf devriminden sonraki sayıları haliyle Türkçe harflerle basılmağa başlanmıştır.
Üniversite hayatım sebebiyle BARTIN’da 5 yıla yakın ikamet ettim. Siirt’ten sonra BARTIN adeta ikinci memleketim oldu. Bu küçük ama şirin İli çok sevdim. Özellikle sık-sık Amasra’ya giderek gerçekten bir turizm cenneti olan bu ilçenin güzelliklerini doyasıya yaşamağa çalıştım.
Bartın’da, çok sayıda yerel gazetenin yayınlandığını, Siirt’te olduğu gibi ekonomik zorluklar yüzünden birçoğunun yayınlarını sonlandırdıklarını biliyorum. Ancak yayın haylatında 100 yılını idrak eden BARTIN GAZETESİNİN bütün ekonomik zorluklara meydan okuyarak yayınını sürdürmesinde elbette kurucusu Merhum İbrahim Cemal Aliş’in olduğu kadar, Gazetenin sahipliğini devralmış olan oğlu Sayın Esen Aliş ALİŞ’İN memlekete hizmet aşklarının payları büyüktür.
Bartın’da bulunduğum sürece gördüm ve şahit oldum ki, ON GÜNDE BİR YAYINLANAN BARTIN GAZETESİNİN YENİ SAYISINI ALIP OKUMAK İÇİN BÜTÜN BARTINLILAR ADETA BİR BEKLEYİŞ İÇİNDEYDİLER.
Bartın’ın son yüz yılının tarihi vesikası hükmünde olan BARTIN GAZETESİ, eski sayılarıyla ve sözün tam anlamıyla bir ESER-İ ATİKA hükmündedir. BARTIN’IN son yüzyıllık tarihinin aynası olan BARTIN GAZETESİ’NE VE BARTIN’DA bulunduğum süre zarfında defalarca ziyaret etmek fırsatını bulduğum bugünkü Sahibi Muhterem Ağabeyim Esen Aliş ALİŞ’E, Gazetenin 100. Yılını idrak etmesinden dolayı tebriklerimi sunuyor, BARTIN GAZETESİNE, YAYIN HAYATINDA DAHA NİCE BAŞARILI YILLAR DİLERKEN, SAHİBİ ESEN ALİŞ’İN ŞAHSINDA BUGÜNE KADAR YAYINLANMASINDA EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLUYOR, KURUCUSU MERHUM CEMAL ALİŞ’İ RAHMETLE ANIYORUM.
YORUMLAR