Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cüneyt ARITÜRK
Cüneyt ARITÜRK

Türkiye’nin İlk  Kadın Milletvekilleri!

Türk kadınları ilk defa 8 Şubat 1935 genel seçimlerinde milletvekili olarak TBMM’ne girmişlerdi. Bu tarihte, medeni geçinen bir çok Avrupa ülkesinde daha kadınlara seçme ve seçilme hakkı dahi tanınmamıştı.

Evet, Türk kadınlarının, yatıp kalkıp Mustafa Kemal Atatürk’e dua etsinler. Hele de KADIN MİLLETVEKİLLERİMİZ! Çünkü Türk Kadını medeni geçinen birçok Avrupa ülkelerinden yıllar önce ATATÜRK’ÜN DİREKTİFİYLE 5 Aralık 1934 tarihinde SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA KAVUŞTURULMUŞLARDIR. Hem de,  hiçbir talepleri, uğraşları ve çabaları olmadan.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bugün kadın milletvekilleri varsa, bunu Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olduklarını unutmasınlar, yatıp-kalkıp ATATÜRK’E dua etsinler. Özellikle Türbanlı Milletvekillerine sesleniyorum. Şayet Atatürk’ün iradesiyle olmasaydı, bugün değil mecliste, belki çarşıda, pazarda bile olamayacaktınız. Belki de kafeslerin arkasında oturacak, ev işlerini evirip-çevirmek, çocuk doğurmakla yetinmek durumunda kalacaktınız. (Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksiniz) deyimi kimlere aittir, bir düşünün bakalım!

Türkiye Cumhuriyetinde kadın başbakan, bakan, milletvekili, vali, belediye başkanı, rektör, hakim, savcı, doktor ve her branştan kadınlar varsa, hatta, cumhurbaşkanı seçilebilmesinin yolu açıksa, bunu Atatürk’e borçlu olduklarını unutmasınlar.

Bugün bile kadını ikinci sınıf gibi tanımlayanlar kimlerdir. (Kadın dediğin, evde oturur, çocuk doğurur) vecizesini(!) yumurtlayanlar kimlerdir.

Hem kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmasının çok öncesinde de Türk kadınlarına tanınmış haklar vardır. Türkiye’de kadınlar, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile yerel ve genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır. 3 Nisan 1930’da Belediye Kanununda yapılan düzenlemeyle yerel siyasette yer alma ve yöneticileri belirleme hakkı elde eden cumhuriyet kadınları, en demokratik haklarını  ilk kez bu yılın sonuna doğru gerçekleşen seçimlerde kullandılar. Çok sayıda kadın belediye meclislerine girdi.

1933 yılında Muhtar seçme ve seçilme hakkını elde eden kadınlara 5 Aralık 1934’te çıkarılan yasayla Milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildi. Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme, 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması sonucu gerçekleşti. 5 Aralık 1934 tarihinde görüşülen öneri, 317 sandalyeli Meclis’te, 258 milletvekilinin katıldığı oturumda ve tamamının oyuyla kabul edildi. Böylece Türk kadını 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkına sahip oldu. Türk kadınlarına çok sayıda Avrupa ülkesinden daha önce bu demokratik hakların verilmesini sağlayan bizzat Mustafa Kemal Atatürk’tür.  Türkiye; Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Yine Türkiye o günlerde, parlamentodaki kadın sayısı oranıyla dünyada ikinci sırada yer almaktaydı.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM V. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı. 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı. Böylece kadın vekiller, 400 vekilin bulunduğu TBMM’de tüm milletvekillerinin  yüzde 4,5’ini oluşturdu.

Evet, kadınlarımız yatıp kalkıp ATATÜRK’E DUA ETSİNLER. Özellikle, TBMM çatısı altında görev yapan TÜRBANLI MELLTVEKİLLERİMİZ…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER