Siirt Arkeolojik açıdan bakir bir alan. 1960 yıllarda Prof. Dr.Asaf Halet Çamlıbel ve yabancı uzmanlardan oluşan bir heyetin yaptığı çalışmada tespit edilen höyüklerin ancak 5 tanesinde kazı yapıldı.
Ancak bunların iki tanesi tamamlanabildi. Diğerleri baraj göl suları altında kaldı.
Ancak geriye Erzen yer altı şehri başta olmak üzere daha onlarca yer var.
Bunların ortaya çıkarılması 6 yıldan beri durmuş olan kazı çalışmalarının tekrar başlatılması gerekiyor.
Bu doğal olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının görevi. Bakanlığın bu görevi yerine getirmesi için de üniversitemizde harekete geçmelidir.
Fakat bunun içinde üniversitemizin gerekli bilimsel alt yapıya ve akademik personele sahip olması gerekiyor.
Bu açıdan bakıldığında doğal olarak öncelikle bir arkeoloji fakültesi veya uygun bir fakültenin bünyesinde böyle bir bölümün açılması düşünülebilir.
Ancak bu dönemde bu pek mümkün görünmüyor. Çok fazla sayıda arkeoloji bölümü bulunmaktadır. Keza çok fazla sayıda arkeoloji mezunu boşta gezmekte ve iş bulamamaktadır.
Dolayısıyla yeni bir seçenek bulmak gerekiyor.
Oda üniversite bünyesinde bir araştırma merkezi veya enstitü ya da uygun bir birimi kurmaktır.
Bu birim bu güne kadar yapılan arkeolojik kazılardan ortaya çıkan sonuçları mercek altına almalı ve yol haritasını belirlemelidir.
Ben yardımcı olabilmek amacıyla İlimizde ilk kazı çalışmasını başlatan ve birkaç yerde bu çalışmaları yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Haluk Sağlamtimur’un yaptığı tespitlere bakalım. Bu tespitlere göre Siirt kazıları konusunda yapılan akademik çalışmalar ve bu alanda uzmanlaşmış kişiler.
YORUMLAR