Bazı gıda maddeleri ile içeceklerin sahteliğine kaçılmakta olduğu uzun zamandan beri dile getiriliyor ama konu üzerinde gereğince durulmadığı, sahte Bal’ın TMMM çatısı altında da satışa sunulduğunun gün ışığına çıkmasıyla belli oldu.
Bir zamanlar sahte Rakı’dan ölümler yaşandığı, unutulmuş değildir sanırım. TBMM kantininde satıldığı belirtilen sahte Bal’ın yanı sıra başka gıda maddelerinde de aynı sahtekârlıklar olduğu yaygın bir söylentidir ve vatandaşlarımız önemli konuda bilgilendirilmediklerinden aldıkları gıda maddesine bir şeyler katılıp/katılmadığını bilemiyor.
Balın üretimi ve satışına yönelik standartlar, Tarım ve Orman Bakanlığınca çıkarılan Türk Gıda Kondeksi Tebliği ile belirleniyor. Satışa çıkarılan Bal çeşitleri; Süzme Bal, Petekli Bal, Sızma Bal, Petekli Süzme Bal, Pres Bal ve filtre edilmiş bal olarak dile getiriliyor ama tüketicinin çoğu bu balları tefrik edemiyor. Gıda maddelerine sahtekârlık bulaşmaması için ilgili kuruluşların sıkı bir denetim uygulamaları gerekiyor. Denetim sonucu sahteliğin hedefi olan gıda maddesinin ele geçirilmesi durumunda bu rezilliğe kalkışanlara uygulanacak olan cezanın çok caydırıcı olması gerekir ki başka tıynetsizler benzer davranış sergilemeye cesaret edememiş olsunlar.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin sahte gıdalarla ilgili olarak; “En kısa zamanda Meclise bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı getirmeyi düşünüyoruz… Cezaların artması için çalışıyoruz… Bana göre tekrar durumunda hapis cezası olmalı…” dediğine dair açıklamasını okuyunca, önemli konuda birkaç söz söylemeyi görev addettim.
Söz konusu sahtekârlığın önünü almak için hapis cezasının caydırıcı olacağı, kamuoyumuzun tasvip ettiği bir görüştür. Bazı vatandaşlarımız; “Bakanın dile getirdiği yasa teklifinin gecikmesiz olarak meclise sunulması gerekir. Bu alandaki sahtekarlığın tekrarını beklemek anlamsız.. İlkinde hapis cezası öngörülmelidir…” diye görüş belirtmektedirler. Denetim mekanizmasının aralıksız şekilde işletilmesi gerektiğine de sayın bakanın önemle dikkatini çekiyorum.
YORUMLAR