E devlet üzerinden (Tapu Kaydı Sorgulamaya girdim. İnanır mısınız, üzerimde tam 62 tapulu gayrimenkul kayıtlı. Yani, görünüşte gayrimenkul zengini bir vatandaşım. Ama geçek öyle mi.
Üzerime kayıtlı gayrimenkuller birinci derecede sahibi rahmetli annemin dedesine ait Beşiri ilçesine bağlı Yalınca mezrasından adıma intikal edenler. Büyük dedemiz rahmet-i rahmana intikal ettikten sonra, önce altı çocuğuna intikal etmiş, yani altıya bölünmüş. Rahmetli dedem de rahmet-i rahman’a kavuşunca, onun payına da düşün 7 çocuğuna bölünerek intikali yapılmış. Annem de rahmet-i rahman’a kavuşunca, onun hissesi de 6’ya bölünerek eşine ve çocuklarına intikal etmiş. Büyük dedemin diğer çocuklarının, torunlarının ve torunlarının çocuklarının durumu bu. Yani bir hisse, takribi 120 paya bölünmüş. Haliyle koca bir mezra atıl duruma girmiş. 120 kişiden sahiplenen olsa, haliyle diğerleri de haklarını talep edecekler. Bu durum böyle devam ederse 10 yıl sonra varis sayısı 250’ye çıkacak, hatta aşacak.
Bütün bu varisleri bir araya getirmek mümkün olamayacağı gibi, varislerin de pek önemsedikleri yok. Öyle ya, pay olarak hissesine düşen ne ki!
Bu durumu, kendi ailemizden örnek olarak özellikle Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dikkatlerine sunmak istedim. Maalesef Türkiye’de böyle çoklu veraset yüzünden atıl duruma düşen ekilip-biçilmeyen on binlerce arazi var. Bu, bir milli servetin kaybı anlamına gelir. Çok sayıda varislerin bir araya gelerek anlaşmaları hiç de mümkün olamayacağına göre, Devletin kendisi bir çare üretmeli, atıl duruma düşen belki yüzbinlerce dönüm araziyi atıl duruma düşmüş olmaktan kurtarmalıdır. Elbette, devlet konuya el atarsa, bu gibi durumlara çareler üretilebilir. Bu konuda yasalar ihdas edilerek, atıl durumda bulunan tarım arazilerinin canlanmalarının yolu bulunabilir.
Tabii, bu konu öyle basit değildir. Tarım alanında ihtisas sahibi olanlarla, tarım konusuna vakıf hukukçular bir araya gelerek kafa yorarlarsa, muhakkak çıkar yol bulurlar.
Bütün tarım ürünlerinin artık ithal yoluyla sağlandığı Türkiye’de yüzbinlerce dönüm arazinin, varis sayısının artması ve parçalanması sebebiyle atıl duruma düşmesi gerçekten çok yazık…
YORUMLAR